Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Hestekjøtt funnet i norsk lasagne

Det er funnet hestekjøtt i norsk lasagne fra både First Price, Rema 1000 og Coop. Mattilsynet skal nå ta prøver av annet kjøtt som selges som storfe.

NorgesGruppen driver blant annet butikkene til Kiwi, Meny og Joker. Fredag sa de at det er funnet hestekjøtt i lasagne fra merket First Price. Svar på prøvene kom fredag, skriver de i en pressemelding. Kjøttet inneholdt mer enn 60 prosent hest, skriver nyhetsbyrået NTB.

– Det er definitivt mest hestekjøtt i lasagnen. Vi vet ikke hvor langt tilbake det strekker seg, sier Kine Søyland til NTB. Hun er kommunikasjons-sjef i NorgesGruppen.

– Dette øker sannsynligheten for at det er hestekjøtt også i andres produkter, sier Søyland.

Senere fredag kom meldingene om at også Coop og Rema 1000 har funnet hestekjøtt i frossen lasagne. Produktene er Coop Lasagne 400 gram og 1 kilo og Lasagne Bolognese 1 kilo.

LES MER HER: – Hest er bedre enn storfe

Kunder som har kjøpt disse lasagnene, bes om å levere produktet tilbake til butikk. Kundene vil få pengene tilbake.

Både NorgesGruppen, Rema og Coop trakk tilbake lasagnene fra butikkhyllene i slutten av forrige uke. Da fikk de mistanke om at det kunne ha blitt brukt hestekjøtt. Lasagnene selges altså ikke lenger i butikkene. Produktene er merket med at det er kjøtt av storfe.

LES MER HER: Hestekjøtt-produkter er blitt sendt til Norge

Selve kjøttet er ikke farlig, men det kan inneholde skadelige medisiner. Hestene som er slaktet, kan ha fått medisin mot smerte og feber. Mennesker tåler ikke denne medisinen.

Skandalen har gått ut over flere europeiske land. Den europeiske union (EU) har bedt landene ta flere tusen tester. De vil vite hvor stor skandalen er. Mattilsynet i Norge vil teste storfekjøtt i flere produkter for å se etter hestekjøtt.

Fredag kalte regjeringen inn matkjeder, Mattilsynet og Forbrukerrådet til et hastemøte. De vil vite hva selskapene gjør for å beskytte norske kunder mot mulige skader av denne typen umerket kjøtt. Det sier Helse-departementet. Helseminister Jonas Gahr Støre og landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum deltar på møtet fredag ettermiddag.

LES MER HER: Findus trekker lasagne fra norske butikker

Hestekjøtt ble først funnet i lasagne av merket Findus i Storbritannia. 18 lasagner ble testet. Det ble funnet mellom 60 og 100 prosent hestekjøtt.

Hestekjøttet kan ha blitt spredt til en rekke land i Europa. Årsaken kan være at Romania laget et forbud mot hestekjerrer. Dermed ble mange hester slaktet. Noen kan ha ønsket å tjene penger på å bli kvitt kjøttet og kan ha merket det feil med vilje.

Franske myndigheter mistenker selskapet Spanghero for å ha gjort dette. De leverer kjøtt til mange matkjeder. Men Spanghero nekter.