Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Hestekjøtt-produkter er blitt sendt til Norge

Matretter som kan inneholde hestekjøtt, er blitt sendt til Norge, sier Mattilsynet. De ber folk om å levere tilbake lasagne.

Frosne matretter som kan inneholde hestekjøtt er sendt til Norge, skrev Mattilsynet på sin nettside onsdag. De fikk meldingen fra Den europeiske unions (EU) meldesystem RASFF.

Matrettene skal være lasagne. Mattilsynet sier at disse ikke lenger selges i norske butikker.

– Alle de store dagligvarekjedene og Findus bekrefter overfor Mattilsynet at de har trukket varene og at de ikke lenger er i norske butikkhyller, sier Randi Edvardsen. Hun er seksjonssjef i Mattilsynet.

Kjøtt fra hester og esler er funnet i mat i 17 land. Det ble blant annet funnet i frossen lasagne fra produsenten Findus. Kjøttet er merket som biff. Trolig kommer det fra Romania. Der har det kommet et nytt forbud mot hestekjerrer. Veldig mange hester og esler har blitt slaktet, skriver nyhetsbyrået NTB. Romania nekter for at de har jukset og solgt hestekjøtt merket som biff.

LES MER HER: Findus trekker lasagne fra norske butikker

Forrige uke valgte Findus i Norge å trekke lasagne fra butikkene.

– Mattilsynet er fornøyd med det, og norske forbrukere trenger ikke å frykte at de får noen av disse produktene, sier Edvardsen.

Men frossen lasagne med hestekjøtt kan likevel ha blitt solgt i Norge, melder kanalen NRK. Det gjelder First Price Lasagne som er produsert av det franske selskapet Comigel, sier Edvardsen.

LES MER HER: Fant hestekjøtt i lasagne

– Hvis folk har frossen lasagne liggende i hjemme, som har vært i salg siden 1. august, bør de ikke spise det, sier hun til nettstedet NRK.no.

Eksperter sier at det ikke er farlig å spise hestekjøtt. Men kjøttet kan inneholde spor av dyremedisin som kan være skadelig for mennesker. Dersom varer inneholder hestekjøtt, skal de også merkes med dette.