Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Hjelper folk å hjelpe andre

Ekteparet Staldvik hjelper folk over hele landet. Mange tusen ønsker å bidra.

Jula skal være en koselig tid. Med god mat, gaver og folk vi er glade i. Men sånn er det ikke for alle. Noen har ikke venner eller familie å feire sammen med. Andre har ikke nok penger til mat eller gaver.

Men det finnes folk som vil hjelpe. Blant andre ekteparet Stannå Staldvik i Øygarden i Hordaland.

Julekaker, strikkede klær, leker. Kommoden i gangen deres er full av ting. Alt har folk gitt bort. Nå skal de deles ut til andre. I tillegg har mange levert ting. Og sendt ting i posten.

De startet en gruppe på nettstedet Facebook. Ekteparet ville hjelpe minst én familie før jul. Nå har de hjulpet 70 familier.

– Det er helt utrolig. Dette hadde vi aldri sett for oss, sier Kai Roger Stannå Staldvik.

Han startet gruppa sammen med kona Manja Emmy Stannå Staldvik. Gruppa heter «En ekstra hånd». Folk som trenger hjelp, kan kontakte dem. For eksempel hvis de trenger gaver til barna sine. Eller noen å være sammen med på julaften.

Gruppa fikk over 5.500 medlemmer på litt over én uke. Mange har også bedt om hjelp. Det kan være vanskelig. Kanskje noen syns det er flaut.

De vil klare seg selv. Men de får det ikke til. De trenger ikke å si hva de heter.

– Det blir enklere når de ser at andre også ber om hjelp. Og de ser at folk faktisk vil hjelpe. Det er en lettelse, sier han.

De fleste har bedt om hjelp fordi de har lite penger. Men også to personer har sagt at de er ensomme. De har fått noen å feire jul sammen med.

Ekteparet Staldvik har heldigvis fått hjelp hos tre venner. Renate Blomsø, Mona Kristine Søsæther og Wenche Livden. De bor andre steder i Norge. Staldvik har fire barn. De gir også bort sine klær og leker.

– Den første uka har vært helt fantastisk, sier Staldvik.

Han er så glade for at han kan bidra. De har laget et godt system. Da kan de hjelpe folk raskere. Folk over hele Norge får hjelp.

– Vi har ikke sovet så mye. Men vi storkoser oss, sier Staldvik.

De ser at folk trenger hjelp. Det er flere slike grupper på Facebook. Gruppa «Osloenglene» hjelper folk i Oslo. Flere andre byer har liknende grupper. Og det er mulig å hjelpe også etter jul.