Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Hjelper julegavene fram

Hvert år sendes det julegaver som ikke kommer fram til julaften. Posten har egne julegave-detektiver som skal finne både pakker og eier.

Julegave-detektiv Åse Lerfald og hennes assistent Joachim Madsen sitter i Oslo. De sporer opp avsendere til pakker uten navn og adresse.

I fjor fikk de 300 slike pakker. 250 av dem kom til slutt fram til riktig eier.

– Vi har akkurat startet, men har allerede fått fler eutfordringer . I dag har vi fått en eske med julegaver til flere personer. Men foreløpig har vi lite av pakker uten innpakning. De er det nesten ikke mulig å gjøre noe med i det hele tatt, sier Joachim Madsen til NTB.

Pakker som savner eiere kommer til post-detektivene fra hele landet.

– Det er ingen geografiske verstinger, sier Madsen.

En typisk herreløs pakke er en julegave som har sneket seg ut av innpakningen sin. Den kan ha ligget i en eske eller flere pakker samlet. Eller den kan ha vært pakket inn i gråpapir. Noen leverer også pakker til Posten uten å skrive på hvem gaven er til. Og hvem den er fra.

– Det første vi gjør er å bruke sporingsnumrene på pakken. Det viser oss hvilket postkontor pakken er levert til. Siste utvei er å se på til-og-fra-lapper i pakken. Finner vi et navn på fra-siden på lappen, prøver vi å finne ut hvor mange som heter det på postkontoret pakken er sendt fra, forklarer jule-detektiven.

Er de heldige, er det noen få. Detektivene kan da rett og slett bruke prøve og feile-metoden. De ringe alle med dette fornavnet til de treffer riktig person. Men i verste fall nytter ikke det heller.

– Da må vi kanskje be om litt hjelp fra media eller bruke postbudene ute i distriktene. Vi prøver også oppslag på internett som gule sider og Facebook. Vi gjør det vi kan for at pakken skal komme fram, sier Madsen.

De to julegave-detektivene i Oslo snakker også med folk på hver pakketerminal i landet. Det er 12 og 15 personer som har oversikt der.Og detektivene får belønnning for strevet sitt.

– Folk vi snakker med, er takknemlige.  Det er belønning for oss. Vi synes det er hyggelig å finne ut av mysteriene uten at den som sendte pakken vet at vi har hjulpet til. Det kan være like koselig som at vi må etterlyse folk som har sendt gaven, sier Madsen.

Posten har opprettet et eget nettsted. Der kan folk sjekke om julegaven som ikke kom fram, er deres. Kjenner du igjen en julegave på lista, kan du ringe Postens Julegavetelefon på 23 14 90 90.

– Jula er jo viktig for folk. Det er også en viktig høytid for Posten. Da er det viktig for oss å kunne bistå, sier Joachim Madsen.