Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Høie: Ingen kan teste seg ut av karantene

Å gå i karantene er ikke en straff, sier helseminister Bent Høie. Samtidig sier han at folk ikke kan teste seg for å slippe karantene.

Vi bør ikke snakke om karantene som om det var en straff. Det sier Bent Høie på en pressekonferanse tirsdag.

– Jeg synes det er synd at karantene fremstilles som en straff. For karantene er ikke en straff – det er en gave, sier Høie.

– Ved å holde deg hjemme i ti dager gir du en gave til menneskene rundt deg. Du sørger for at de ikke blir smittet. Eller havner i karantene hvis du skulle være så uheldig å være smittet, sier han videre.

Alle som har vært i et såkalt rødt land, skal i karantene når de kommer til Norge. Det samme skal personer som har vært i kontakt med noen som er bekreftet smittet. Karantenen varer i 10 dager.

Mange tar kontakt med helsetjenesten. De ønsker å teste seg for korona-viruset for å kunne slippe karantene, sier Høie. Men en negativ test betyr ikke at en kan droppe karantene, ifølge helseministeren.

– Den negative testen viser bare én ting: At du ikke var smitte-førende den dagen du testet deg, sier Høie.

Når du er i karantene, skal du ikke gå på jobb eller skole. Du skal ikke ta offentlig transport. Du skal heller ikke være på steder hvor det er vanskelig å holde avstand. Men du kan gjøre nødvendige ærend i butikken eller på apoteket. Får du symptomer på smitte, skal du teste deg.

– Det føles kanskje ikke som du gjør noe viktig når du går rundt i joggebukse hjemme. Eller jobber på hjemmekontoret ved kjøkkenbordet. Men det du gjør er veldig viktig. Når du går i karantene, gir du en gave til menneskene rundt deg, sier Høie.