Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Høyre og Frp er størst

Hvis det var valg i dag, ville Høyre og Fremskrittspartiet fått rent flertall i Stortinget. Det viser en ny meningsmåling.

De borgerlige partiene Høyre (H) og Fremskritts-partiet (Frp) ville fått til sammen 94 politikere på Stortinget, hvis det var valg i dag. Målingen viser at den Rødgrønne regjeringen med Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti (SV) og Senterpartiet (Sp) har 29 færre politikere enn Høyre og Frp ville hatt. En regjering må ha minst 85 politikere til sammen på Stortinget for å få flertall. Det skriver avisa Dagens Næringsliv.

Høyre og Frp ville fått nesten 53 prosent av stemmene hvis det var valg nå. Høyre får støtte fra 28,1 prosent av velgerne. Og Frp får støtte fra 24,8 prosent av velgerne. De tre rødgrønne partiene i regjeringen ville fått 36,4 prosent av stemmene. Det er 11,4 prosent-poeng mindre enn ved valget i september i fjor.

Færre ville stemt på Arbeiderpartiet hvis det var valg i dag. Ap får støtte fra 26,6 prosent av velgerne på denne målingen. Det betyr at Høyre er landets største parti, ifølge målingen.

LES MER HER: Nå er Erna størst

SV får støtte fra 5,4 prosent av velgerne. Og Senterpartiet får 4,4 prosent av stemmene.

– Det eneste positive for regjerings-partiene, er at mange av dem som sier at de ikke vil stemme på de rødgrønne partiene, ikke har funnet seg andre partier, sier Bernt Aardal til Dagens Næringsliv. Aardal er valgforsker.

Det er analyse-firmaet Sentio Research som lager målinger for Dagens Næringsliv. De ni siste årene har Ap alltid vært større enn Høyre på deres målinger.