Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Høyre og Frp vil sende romfolket ut

I helgen flyttet romfolket i Oslo leiren sin til en tomt de har fått låne. – Nok er nok, sett opp buss, send dem ut, sier Frps Siv Jensen.

Romfolket i Oslo fikk ikke lenger ha leiren sin utenfor Sofienberg kirke. En privat eier ga dem isteden lov til å låne en tomt på Årvoll i Oslo. Nå vil partiene Høyre og Fremskrittspartiet (Frp) sende dem ut av Norge med tvang.

LES MER HER: Har bedt romfolket pakke sammen leiren

– Personer som kommer til Norge og mener at Norge må gi dem penger og et sted å bo, må bli bedt om å reise hjem. Hvis de ikke gjør det frivillig, må de tvinges, sier Stian Berger Røsland til kanalen NRK. Høyre-politikeren er leder for byrådet i Oslo.

– Regjeringen kan sette opp busser og sende rumenerne ut nå øyeblikkelig, sier Frps leder Siv Jensen.

– Det er mennesker som ikke har penger til å leve, som begår mye kriminelle handlinger. Alle som følger med på denne saken, ser hva som foregår. Nok er nok, sett opp buss, send dem ut, sier Jensen.

LES MER HER: Romfolk aksjonerer i Oslo

Det er ikke regjeringens politikk å sende folk ut av landet. Det finnes ingen enkel løsning på problemet, svarer Justis-departementet.

– Vi skal ta imot personer fra romfolket. Det skal vi gjøre på samme måte som vi tar imot folk fra andre land i Den europeiske union (EU). De har rett til å komme til Norge, sier Astri Aas Hansen. Hun er statssekretær i Justis-departementet.

Norsk lov gir mulighet for å kaste ut folk fra Det europeiske økonomiske samarbeidsområde (EØS). Men bare om de er en et stort problem for offentlige ordninger med velferd. Foreløpig får ikke disse romfolkene noe fra norske velferdsordninger.

LES MER HER: De er ikke ønsket