Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Høyre vil ha tøffere skole

Partiet Høyre vil ha flere tester og større krav til elevene. Det er i de kommunene hvor Høyre styrer.

Høyre vil at elevene skal være på skolen flere timer enn før. Dessuten vil de teste alle elevene. Det er før elevene skal begynne på ungdomsskolen og videregående skole. Testene skal vise om elevene kan nok. De som ikke gjør det bra nok, må få ekstra kurs. De kan blant annet gå på skole i sommerferien. Det mener Erna Solberg.Hun er leder for partiet Høyre.

– Ingen elever må få fred før de har lært seg å lese, skrive og regne. Det gjelder i kommunene som Høyre styrer. Det sier Elisabeth Aspaker til avisa VG. Hun er skole-politiker i Høyre.

Regjeringen bestemmer mye om hvordan norsk skole skal være. Men Høyre kan gjøre forandringer i skolen. Det gjelder selv om de ikke er i regjering. Det kan de gjøre i de kommunene hvor Høyre har ordføreren.

– Kommunene kan gjøre mye selv. De må ikke tenke at det ikke går. De må presse grensene så mye de kan. Og de kan søke om unntak fra lovene, sier Solberg til avisa VG.

I Oslo har Høyre allerede begynt å gjøre ting regjeringen ikke liker. De søkte om å få gi elevene karakterer i syvende klasse. Kunnskapsminister Kristin Halvorsen sa nei. Derfor får ikke elevene karakterer skriftlig. Men skolene kaller inn foreldrene til møte. Der får de vite hvilke karakterer barna deres ville fått, hvis de kunne få karakterer. Fra høsten av vil skolen i Oslo også begynne å teste elevene. Det er før de skal begynne på ungdomsskolen og videregående skole. Ingen elever vil måtte gå et år om igjen. Men hvis de ikke er flinke nok, må de ta ekstra kurs. Det sier Torger Ødegaard. Han er byråd for Høyre i Oslo.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen er uenig med Høyre.

– Høyre tror de kan teste seg ut av alt mulig. Vi løser ikke alle elevenes problemer bare ved å gi dem flere prøver, advarer hun.