Norge

Høytid for boligbranner

Vi lager mer mat og bruker levende lys og alkohol i desember. Det fører til mange branner. Her er Brannvern-foreningens huskeliste.

Vi er mer innendørs når det er kaldt. Derfor er det også flere branner om vinteren enn ellers i året.

I høytider som jul bruker vi flere kokeplater på komfyren og ovner. Vi tenner lys og fyrer opp i peisen. Kanskje har vi mange gjester i huset og drikker alkohol. Da kan det fort gå galt, mener Dagfinn Kalheim. Han er direktør i Brannvern-foreningen.

– Med så mange ting som skjer samtidig er det lett å glemme seg bort og ikke merke at noe tar fyr, sier Kalheim til nyhetsbyrået NTB.

Mens vi er ute av kjøkkenet, koker det tørt i kjeler. Smult og olje i gryter kan ta fyr av seg selv. Fett kan ha tørket fast i vifter over komfyren. Den kan smelte når det er varn os fra maten. Så drypper fettet ned på veldig varme plate og starter branner.

Stearinlys som brenner ned, kan sette fyr på tørre kranser eller andre ting som lett tar fyr. Plutselig er det brann.

Kalheim forstår at folk vil gjøre det koselig rundt seg i julen. Og at de vil servere god mat og være sammen med gjestene sine. Men i julen tar vi fram ting vi vanligvis ikke bruker.  Som for eksempel julekranser og annen pynt. Vi lager også mat vi ikke lager ellers i året.  Det er det viktig å huske på, sier Kalheim.

Han har en liste over ting folk bør sjekke.
– Lørdag 1. desember var brannvarsler-dagen. Sjekk at brannvarslerne virker. De skal høres helt inn på soverommene med dørene lukket. Apparatene for å slukke brann må være i orden og lett å nå. Øv på å rømme ut ved brann, sier han.

I en kald, mørk måned kobler mange til ekstra lys og varme. Mange branner i desember skyldes feil på det elektriske anlegget. Eller at det ble koblet for mange ting på anlegget.

– Ta en tur i sikrings-skapet innimellom. Særlig hvis det er mye som durer og går. Lukter det svidd eller kjennes varmt ut når du holder hendene nær sikringene, bør en elektriker komme og ta en titt, sier Kalheim.

Han ber også folk være forsiktige når de bruker lange ledninger for å plugge i kontakten. Dersom du tar ut for mye strøm, vil vanligvis sikringen gå før ledningen smelter.
– Men i jula har vi ofte bruk for flere steder å hente ut strøm, og vi tar fram skjøteledninger. Disse har gjerne tynnere tverrsnitt. Det gjør at ledningen kan smelte og ta fyr dersom det trekkes mye strøm. Det kan skje før sikringen går, sier Kalheim.

De fleste branner starter på kjøkkenet. Det viser tall fra Direktoratet for samfunns-sikkerhet og beredskap. Stua er det nest vanligste stedet for en brann.
De siste tre årene er det blitt flere branner som starter av tørrkoking. Det skyldes gjerne at mat glemmes i eller på komfyren. I 2009 var tørrkoking årsaken til 74 branner. I 2011 startet 160 branner på grunn av tørrkoking.

Men tallene er ikke bare negative. Færre personer dør i branner. I 2011 døde 46 personer på grunn av brann. Aldri tidligere har dette tallet vært så lavt. Så langt i år er 33 personer døde i brann. Fra 2006 til 2010 døde i gjennomsnitt 66 personer hvert år i branner i Norge.


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå