Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Hun er avhengig av Venstre og KrF

Statsminister Erna Solberg fortsetter som statsminister. Men hun trenger støtte fra Venstre og KrF.

Statsminister Erna Solberg og Høyre ble valgt på nytt. Nå blir det vanskelige samtaler med andre partier.

– Vi har fått støtte til fire nye år. Det er fordi vi har gjort det vi lovet, sa Solberg i en tale like over midnatt.

Men seieren smaker ikke bare godt for Solberg: Hun er nå avhengig av støtte fra både Venstre og KrF. Det trenger hun for å få flertall i Stortinget. Ingen av de to partiene ønsker at Fremskrittspartiet (Frp) skal fortsette i regjering. I dag er Høyre og Frp i regjering med støtte fra Venstre og KrF.

Solberg vil at de fire borgerlige partiene skal snakke om videre samarbeid. Hun sier regjeringen hele tiden har jobbet for alle de fire partier og deres velgere.

– Det er min ambisjon også fremover. Det sa Solberg i debatten mellom partilederne på Stortinget natt til tirsdag.

95 prosent av stemmene er talt opp. Den viser at de fire borgerlige partiene får 89 mandater på Stortinget. De rødgrønne får totalt 78 mandater. Miljøpartiet de Grønne (MDG) får ett mandat. Det får også partiet Rødt. Mandater er plasser på Stortinget. Det er 169 plasser på Stortinget.

Dermed blir partiene Venstre og KrF viktige. Begge partiene fikk færre stemmer i valget i år enn i 2013. De sørget likevel for at høyresiden i norsk politikk fikk flertall.

Knut Arild Hareide er leder for KrF. Han sier at KrF ikke skal være et «støtteparti» for regjeringen.

– Erna Solberg har invitert de partiene som har pekt på henne, til samtaler om den type spørsmål. Vi ønsker en sentrum-høyre-regjering, så få vi se hva som skjer, sa han.

Bernt Aardal er statsviter og valgforsker. Han sier det kan bli vanskeligere for regjeringen etter valget.

– KrF vil ikke lenger være et støtteparti for regjeringen. Jeg regner med at Venstre mener det samme. Det betyr at det blir en mer krevende situasjon for Solberg. De to partiene vil ikke lenger stemmer for alle forslag regjeringen kommer med, sier Aardal til kanalen NRK.

Siv Jensen sa at de fire partiene først skal tenke litt. Så skal de snakke sammen og finne gode løsninger for de fire partiene.

– Vi har vist velgerne at vi kan styre godt, sier hun.

For Arbeiderpartiet (Ap) ble valget en stor nedtur. De andre rød-grønne partiene gjorde svært gode valg. Men Aps dårlige valg gjorde at det ikke ble en ny regjering.

– Vi lyktes ikke. Dette valget er en stor skuffelse for Arbeiderpartiet, sa Jonas Gahr Støre. Han er leder for Ap.

Ap ser ut til å få 27,4 prosent av stemmene. Det er det nest dårligste resultatet på over 90 år, skriver nyhetsbyrået NTB.

Senterpartiet (Sp) gjorde derimot et veldig godt valg. Partiet får nesten dobbelt så mange representanter på Stortinget. Sp får 18 mandater.

Også Sosialistisk Venstreparti (SV) gjorde et svært godt valg. Partiet ser ut til å få 6 prosent oppslutning.

Verken Rødt eller Miljøpartiet De Grønne (MDG) fikk mer en 4 prosent av stemmene. Partiene får inn én representant hver. Det er Bjørnar Moxnes fra Rødt og Une Bastholm fra MDG.

LES MER OM VALGET:  

Vis bildetekst