Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Hun kan trolig fortsette som statsminister

Erna Solberg kan komme til å fortsette som statsminister. Men stemmene på Venstre og Kristelig Folkeparti blir veldig viktige.

Borgerlig side får flest folk på Stortinget. Det viser prognosene i stortingsvalget fra Valgdirektoratet. De får til sammen 89 mandater. De rødgrønne partiene har nok støtte til 80 mandater. Det viser foreløpige tall fra Valgdirektoratet klokka 21.40.

Det betyr at Høyre og Fremskrittspartiet kan fortsette i regjering. Også NRK og TV 2s prognose viser at borgerlig side fortsatt har flertall. Prognosen er laget på opptelling av forhåndsstemmer og tidligere valg.

– Det viser at Erna har blitt folkets statsminister. Mange ønsker at vi skal fortsette den politikken vi har startet på, sier Bent Høie like etter klokka. 21 Han er helseminister for partiet Høyre. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Høyre har fått 25,6 prosents støtte, Frp 14,7 prosent. Venstre får nok støtte til å komme over sperregrensa, med 4 prosents støtte. Samtidig får Kristelig Folkeparti 4,3 prosent støtte.

Sperregrensa har mye å si for hvor mange personer partiet får på Stortinget til slutt. Det kan avgjøre om regjeringen kan fortsette.

Arbeiderpartiet (Ap) er landets største parti, med 27,5 prosents støtte. Men Ap trenger hjelp fra flere sosialistiske partier. Sosialistisk Venstreparti (SV) får 5,9 prosent støtte. Hele 10,2 prosent har stemt på Senterpartiet (Sp). Partiet har gjort et godt valg. Både Rødt og Miljøpartiet de Grønne er inne på Stortinget, men under sperregrensen.

Prognosen viser foreløpig beregning av stemmene. Det betyr at prognosene endres når flere stemmer telles opp. Det viser også at det vil være forskjellige tall på mandater utover kvelden.

Klar Tale følger valgkvelden.

Vis bildetekst