Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Hun skal styre Norge

Den nye statsministeren i Norge blir Erna Solberg fra partiet Høyre. Hun har allerede ringt de andre borgerlige partiene for å avtale et møte om regjering.

Valgresultatet er ennå ikke klart. Det er likevel klart hvem som blir den nye statsministeren i Norge. Høyre er partiet med nest mest stemmer i stortingsvalget. Erna Solberg leder Høyre. Hun er klar til å lage regjering sammen med Fremskrittspartiet (Frp), Kristelig Folkeparti (KrF) og Venstre.

- 3. november 1990 gikk Jan P. Syse av som statsminister. 23 år senere har velgerne igjen bestemt at Høyre skal få statsministeren. Jeg har i kveld ringt til Trine Skei Grande, Knut Arild Hareide og Siv Jensen. Jeg har gratulert dem. jeg har takket dem for et godt resultat for de borgerlige partiene. Vi skal regjere med venner på borgerlige side. Og vi har fått mandatet til å styre sammen med dem, sa Erna Solberg på Høyres valgvake.

Høyre ligger an til å få omtrent 27 prosent av stemmene.

Les alt om valget på klartale.no her

Erna Solberg brukte et ord om valgdagen: - Hyggelig.

Hun var også tydelig på hva valgresultatet betyr for Høyre.

– I dag har dere vært med på å skrive historie. I dag har velgerne stemt fram en historisk sterk valgseier. Det er for de borgerlige partiene. Og i dag har Høyre fått det beste valgresultatet i et stortingsvalg på 28 år, sa Erna Solberg.

– Og hva er det vi har vist? Vi har vist at valget vinnes ikke på fire ukers valgkamp. Valget vinnes på fire års hardt arbeid. Det er litt over 35.000 timer siden sist vi hadde valg. Siden den har jeg og veldig mange av dere stått på for å oppleve denne dagen, sa hun.

Solberg minnet velgerne på en meningsmåling for fire år siden. Da fikk Høyre rett over 10 prosent støtte.

– Nå har vi fått et valg som gir oss omtrent 27 prosent. Det valget er vunnet av hele partiet. Det er utrolig mange som fortjener takk for alle disse årene, sa hun.

Erna Solberg takket Unge Høyre, partikolleger, familie og mange andre.

– Velgerne hadde med dette valget muligheten for 12 år med rødgrønn regjering. Men velgerne valgte oss, sa Solberg.

Høyre-lederen sa hva partiet vil jobbe for framover.

– Nå er vår jobb å virkeliggjøre det vi har lovet. Vi har ikke bare vunnet et valg, men vi skal også gjennomføre det vi har lovet i en valgkamp. Så takk til velgerne for tiliten. Vi lover å gjøre oss tilliten verdig, sa hun.

Solberg hadde også en takk til statsminister Jens Stoltenberg og hans regjering. Hun takket ham, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet for at de hadde tatt på seg de folkevalgte vervene.

– Og ikke minst er det grunn til å takke Jens Stoltenberg. Det er for at han i tøffe tider i Norge har vært samlende for en hel nasjon. Vi er fortsatt lite land. Det er rom for å være generøse, men stafettpinnen har velgerne gitt til oss, sa Solberg.

– Vi har avtalt med de andre partiene at vi skal møtes, og diskutere en plattform, Og vi har lovet at vi på borgerlig side skal gi landet en ny regjering.

Så inderlig takk til alle som er her. Tusen takk for innsatsen. For mange av oss har jobben egentlig akkurat begynt. Dette har vært en fantastisk kveld. Fortsettelsen kommer, sa partilederen til slutt.

 

Ved midnatt var valgresultatet talt opp i over 350 kommuner. Arbeiderpartiet får trolig flest stemmer med 30,7 av stemmene. Det viser foreløpige prognoser, ifølge nyhetsbyrået NTB. Sosialistisk Venstreparti får 4,1 prosent av stemmene. Rødt får 1,1 prosent av stemmene, og Senterpartiet får 5,6 prosent av stemmene. Miljøpartiet De Grønne får 2,8 prosent av stemmene. På borgerlig side får Høyre 26.9 prosent av stemmene. Frp får 16,1 prosent av stemmene, KrF får 5,6 prosent støtte, mens 5,2 prosent av velgerne har trolig stemt på partiet Venstre. Alle valgresultatene er foreløpige.