Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Hundre mennesker må flytte under uværet

Uvær med snø og sterk vind treffer snart Svalbard. Hundre mennesker har måttet forlate hjemmene sine.

Dårlig vær gjør at folk må evakueres på Svalbard. Innen klokka 8 torsdag morgen skal folk ha forlatt 29 boliger i Longyearbyen.

80 studenter flyttet ut fra hyblene sine onsdag kveld, sier Terje Carlsen. Han er kommunikasjons-rådgiver hos Sysselmannen. Det er politiet på Svalbard. Husene ligger i lia under fjellet Sukkertoppen. Hybelhuset ligger i Nybyen. Det var fra Sukkertoppen det kom et stort ras i 2015. Da døde to personer.

Hundre mennesker må flytte på grunn av været. I tillegg stenges både skole, SFO og barnehager, ifølge Sysselmannen. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Det er storm og skredfare som har ført til evakueringen. Torsdag morgen blåste det stiv kuling. Det er ventet at vinden skal bli kraftigere utover dagen. Det kan komme vindkast på inntil 45 meter per sekund, sier Meteorologisk institutt.

Folk ble varslet onsdag ettermiddag om at de måtte ut.

Klimaendringer og annerledes vær har gjort vintrene mer usikre på Svalbard de siste årene. Etter snøskredet i 2015 ble det gjort nye vurderinger av skredfaren i Longyearbyen. Den viser at mange av husene er bygget på steder der det kan komme skred. Dermed er flere boliger ubeboelige i vintersesongen. Men det er nå vurdering av skredfaren til enhver tid gjennom vinteren.

Lokalstyret har bestemt at boliger skal rives. Slik skal folk får trygge hjem igjen. Det jobbes også med å sikre en del av de farlige områdene mot snøskred. Men det tar flere år å få all sikring på plass.

Svalbard er fristende for turister, men det kan også være farlig.