Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Hundrevis kan ha krav på erstatning

Flere hundre personer som ble skadd i trafikken, kan ha krav på erstatning. Det er etter at staten tapte en sak i Høyesterett.

Flere hundre personer som ble skadd i trafikkulykker, kan ha krav på erstatning. Det er etter at staten tapte en sak mot Høyesterett denne uka. Dette gjelder folk som ble skadd i trafikken mellom 1997 og 2001. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Sakene handler om personer som ble skadd i ulykker der føreren var grovt uaktsom. Det gjelder for eksempel at føreren har kjørt i fylla.

Høyesterett mener at staten har plikt til å betale erstatning etter trafikkulykker. Det kom fram i dommen torsdag. Det gjelder ulykker som skjedde mellom 1. januar 1997 og 31. desember 2001. Europeiske regler sier at forsikrings-selskapene har ansvaret. Det er for å kreve inn penger fra førerne i ulykker. Men staten har ansvaret for å betale for disse fem årene. Årsaken er at den norske loven var feil.

Det er Personskade-forbundet LTN som har ført saken mot staten. Saken var et gruppe-søksmål.

– Disse menneskene har lenge vært tvunget til forholde seg personlig til dem som har skadet dem. Nå slipper de det, sier assisterende general-sekretær Per Oretorp til NTB.

Seks personer vil nå få erstatning. Men forbundet mener det dreier seg om flere hundre andre. Nå kan også de kreve erstatning.

– Den store utfordringen vil bli å nå fram. Det er til dem som dommen vil ha betydning for, men som ikke er klar over det, sier Oretorp.

Staten har innrømmet at de har ansvar for å betale erstatning i tilsvarende saker. Det gjelder saker mellom 2001 og 2009. Det skjedde i en dom som ikke ble anket videre fra tingretten. Som følge av denne dommen har rundt 450 personer fått erstatning fra staten.

De skadde får vanligvis mellom 50.000 kroner og 100.000 kroner i erstatning i disse sakene. Det sier Personskade-forbundet.

Per Oretorp tror det er flere som har krav på erstatning også for denne perioden.

Personskade-forbundet sier at mange har latt være å be om erstatning fra uaktsomme bilførere. Årsaken er at det har vært vanskelig å få pengene. Slik loven tolkes i dag, er det forsikrings-selskapene som betaler ut erstatning. Så krever de penger fra bilføreren.