Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Husker du disse sakene?

Vi har sett gjennom gamle nummer av Klar Tale. Det vekket minner og fikk oss til å le.

Klar Tale fyller 25 år, og har sett i gamle aviser for å dele saker med dere. Vi fant et intervju med kong Harald fra 1990. Da var kongen fortsatt kronprins.

Vi fant også mye annet morsomt. Noe hadde vi glemt. Og noe vil vi i dag kalle for gammeldags.

Her er noen klipp:

 

Vant pris for kykeliky

18. oktober 1990: I Oslo  ble det holdt norges-mesterskap i hanegal. Ingen klarte å gjøre bedre enn hanen «Sjeik Henrik ben Reddik fy Fasan» fra Harstad. Han var så suveren at de fire andre hanene ble helt tause. De fikk ikke fram et pip. Den suverene sjeiken gol 20 kykeliky. Så riste han hjem med laurbærkrans rundt nakken og matmor Alma Heggelund trygt ved sin side.

 

Katte-raner

8. november 1990: En væpnet mann som var utkledt som katt ranet en fiskebutikk i Las Vegas i USA. Ranet skjedde allehelgesaften. Mannen hadde på seg grønn maske og kattekostyme. Han mjauet ikke, men puttet pistolen i ansiktet på fiskehandleren, sier politiet. Raneren hadde til og med hale.

 

Morten Harket om dop og Elvis

8. november 1990: – Det er hardt å være idol. Jeg skjønner nå hvorfor popstjerner bruker narkotika. Ta for eksempel Elvis. Legen ga ham oppkvikkende piller og Elvis ble kåt og leken igjen. Han skjønte ikke hvor farlig det var før det var for sent, sier Morten.

 

Ingen kongelig romanse

23. mars 1995: Sist uke var det kongelig bryllup i Spania. Håpet var det skulle oppstå søt musikk mellom de mange prinser og prinsesser som var gjester under bryllupet. Men nedslåtte får vi høre at det ikke er blitt noen kongelig romanse i løpet av festen i Spania.

 

Ikke lov å røyke i barnehager

30. mars 1995: Det blir trolig forbudt å røyke både innendørs og utendørs på alle skoler og i alle barnehager fra høsten av. Forbudet skal også gjelde alle familie-barnehager og barneparker. Norsk Lærerlag er enig i forslaget, men synes reglene kommer brått på.

 

Populær mobilpynt

24. august 2000: På mobiltelefonen til Øyvind Nordahl står det «Linux». Det er navnet på et datasystem. Han har Linux-logoen fordi han har jobbet litt med data. Logoen har han fått ved å bestille den fra telefonen. Det kostet 8 kroner.

Å dekorere skjermen på mobiltelefonen med symboler er populært. Det er også mange andre ting du kan gjøre med mobiltelefonen. Du kan «snakke» med ukjente mennesker gjennom tekstmeldinger på telefonen. Dette kalles chatting. Og du kan få vitser, horoskop og nye ringelyder.

 

Fikk bot for å si «tull-kuk»

24. august 2000: En skal være forsiktig med hva en sier til en politimann. Det har en mann på Karmøy i Rogaland erfart. Han kalte en politimann for «tull-kuk». Det ble regnet som så grovt at han fikk en bot på 2.500 kroner.

Men å kalle en politimann i Nord-Norg for «jævla hestkuk» er i orden. Det gjorde en mann i Nordland i 1997. Alstadhaug herredsrett mente at det var et helt dagligdags uttrykk, i hvert fall i den landsdelen.

 

Lutefisk eksploderte

13. oktober 2005: – Da jeg hadde vært i Norge i tre uker, ville jeg lage et godt måltid med fisk til familien, forteller Elyas Poorgholam fra Iran. Han er en av 15 innvandrere som har skrevet boka «Typisk norsk å være uhøflig? Innvandrere tar ordet».

– Jeg kjøpte torsk. De forsøkte å si meg noe i butikken, men jeg forsto det ikke. Hjemme krydret jeg fisken og rullet den i mel. Men da jeg la fisken i panna, eksploderte den. Det luktet forferdelig. På pakken sto det «lutefisk av torsk».