Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Hva skal du studere?

I dag (søndag) er siste frist for å søke høyere utdanning. Utdannings-ministeren ønsker seg flere lærere.

Norge

Skolene skal ha flere lærere. Samtidig blir mange lærere pensjonister. Derfor bør folk studere til å bli lærer. Det ønsker Iselin Nybø seg. Hun er utdanningsminister.

– De som skal velge studium denne helgen, bør tenke på det. Mange vil ha den som velger å bli lærere. Før var det oljeingeniører som var etterspurt. Nå er det lærere, sier Nybø til nyhetsbyrået NTB.

Søndag går fristen ut for å søke høyere utdanning. Da må du velge hva du vil studere.

– Læreryrket er et fantastisk yrke. Du vil være en av de viktigste voksen-personene i et ungt menneskes liv. Du får også mulighet til å utvikle deg videre, sier Nybø.

I 2030 kan Norge mangle 2.600 lærere i grunnskolen. Trolig vil det mangle enda flere. Årsaken er avtalen som kalles lærer-normen. Den sier at det skal være flere lærere per elev.

Skolene må få tak i nesten 1.700 lærere innen skolestart for å få til dette.

Steffen Handal er leder i Utdanningsforbundet. Han sier mye må gjøres for å få flere til å bli lærere. Som bedre lønn og større mulighet til å gjøre ting på en egen faglig måte.

– Læreryrket er Norges viktigste yrke. Noen lærere slutter likevel i jobben. Det gjør de oftest fordi de opplever å ikke ha mulighet til å gjøre en god jobb med elevene, sier Handal.

Han roser Nybø for å få flere til å bli lærer. Han håper hun får med seg kommunene. Og at de følger opp med at lærere og skoleledere får det bedre. Det er for tida forhandlinger om læreres lønn.

Nybø sier regjeringen har gjort endringer i utdanningen for lærere. Dette vil gi bedre betingelser. Før var utdanningen fire år for lærere. Nå er den fem.

– Det betyr at alle nyutdannede vil bli lektorer. Det vil gi en høyere startlønn, sier hun. Det er også ordninger som gir mindre studielån om en blir lærer, spesielt nord i Norge.

Samtidig er kravene til kunnskap blitt strengere. Folk må ha 4 i karakter for å komme inn på lærerstudiet.

– Dette handler også om gjennomføring. Vi skal ikke bare få folk til å søke, men også til å gjennomføre studiet. Med bedre karakterer er studentene bedre rustet til det, mener Nybø.

Det er flere og flere som søker høyere utdanning. I fjor søkte 135.000 mennesker på totalt 55.871 studieplasser. I år er det ledig totalt 57.402 studieplasser ledig hos Samordnet opptak.