Norge

Hvem hjelper når du sliter?

Maud Angelicas tale til pappa rørte Norge. Psykisk syke mennesker må få bedre hjelp, sier Mental Helse.

– Det er folk der ute som kan og vil hjelpe. Jeg ber deg, av hele mitt hjerte, sjel og kropp: Spør om hjelp, sa 16 år gamle Maud Angelica. Hun gråt ved kisten til sin døde pappa Ari Behn.

Forfatteren og kunstneren begikk selvmord 1. juledag. Nå skryter mange av Maud Angelica. Du har alltid en annen utvei enn døden, sa hun i bisettelsen.

Mental Helse vil hjelpe deg som sliter psykisk. Det vil også mange andre organisasjoner og tjenester. Du kan ringe dem når som helst. Mental Helse hørte oppfordringen til Maud Angelica.

– Men får folk hjelp når de trenger det? Legen kan be om at pasienten får behandling. Men pasienten må kanskje vente i opptil åtte måneder i kø. Ventetiden er ulik fra kommune til kommune, forklarer Kristin Bergersen til Klar Tale. Hun jobber i Mental Helse.

Noen ganger haster det. Om noen vurderer å ta sitt eget liv, bør de ringe legevakta. Den kan hjelpe raskere enn fastlegen.

– Legevakta gjør en grundig vurdering. I noen tilfeller sender de pasienten rett til sykehus. I andre tilfeller ber de om at pasienten får en annen type behandling, sier Bergersen.

Behandling kan være å snakke med en psykolog eller psykiater. Du kan også få hjelp av distrikts-psykiatrisk senter (DPS). Barn og unge får hjelp av klinikken BUP.

Den offentlige helsehjelpen til psykisk syke må bli bedre, mener Mental Helse. Det finnes flere utfordringer.

– Vi har for få psykologer. Fra 1. januar skal alle kommuner tilby psykolog. Vi er spent på hva dette faktisk betyr, sier hun.

Regjeringen satser for lite på psykisk helse, selv om de sier mye bra. Det psykiske helsetilbudet er ikke godt nok i kommunene der folk bor, mener organisasjonen.

Snart skal elever i hele Norge lære seg å mestre livet. De får et nytt skolefag. Mental Helse håper at det kan hjelpe. De mener at barn og unge må lære å takle vanlige vansker i livet.

– Vi må forebygge psykiske problemer bedre, sier Bergersen.

Ari Behn er bare én av mange. I 2018 tok 674 mennesker livet sitt i Norge. Det er aller flest menn som gjør det. Statsminister Erna Solberg snakket om selvmord i nyttårstalen sin.

– Vi må jobbe for at færre begår selvmord. Det er viktig å tørre å snakke om følelser, sa hun. Hun lover at regjeringen skal finne ut hvorfor flere unge sliter psykisk. De jobber også med en politisk handlings-plan mot selvmord.

I tillegg gir regjeringen 10 millioner kroner ekstra til hjelpe-telefoner. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Ønsker du å snakke med noen? Da kan du ringe en hjelpe-telefon:

Mental Helse: 11 61 23

Kirkens SOS: 22 40 00 40

Leve: 22 36 17 00

Kors på halsen: 800 33 321

Siste utgave

På forsiden nå