Hvilken dessert spiser vi på julaften?
Desserten på julaften er ofte med en smak av tradisjon.
Meld deg på nyhetsbrev fra Klar Tale.
Fire av ti spiser riskrem på julaften.
Det viser en ny undersøkelse Respons Analyse har gjort for Diplom-Is.
Men en av tre av de som spiser riskrem eller multekrem i dag, kunne tenkt seg noe annet. De fleste sier nemlig at de kun spiser det fordi det er tradisjon.
Vil ikke bryte tradisjonen
Har du turt å ta diskusjonen om hva slags dessert som skal serveres på julaften?
Undersøkelsen til Respons Analyse viser at 26 prosent av dem som lar foreldre eller svigerforeldre bestemme desserten i dag, sier de egentlig kunne ønsket seg noe annet.
– Yngre generasjoner har et bredere repertoar av desserter og er mer åpne for alternativer.
Det sier Annechen Bahr Bugge i en pressemelding. Hun forsker på mat.
Hun skriver også at det er mye følelser knyttet til tradisjonene rundt julaften, deriblant dessertene. Derfor kan de være vanskeligere å bryte.
Hvilke alternativer finnes?
Hvis man ikke skal spise riskrem eller multekrem, finnes det alltids andre desserter som sjokolademousse, iskrem, kaker eller pudding.
41 prosent av de som kunne tenke seg noe annet enn riskrem og multekrem, ville heller spist en dessert med sjokolade. Det kan for eksempel være mousse eller fondant.
Andre liker is. Det gjelder spesielt yngre og barnefamilier. Desember er årets nest største salgsmåned for is på boks, kun slått av juli. Det skriver nyhetsbyrået NTB.
Nesten halvparten av de respons Analyse har spurt sier dessuten at de har fått servert flere desserter julaften. På den måten blir alle fornøyde.