Norge

Hvor mye penger får de for et katolsk medlem?

Den katolske kirke i Norge meldte inn folk fra Spania og Polen. Men hvem skal kirken få pengestøtte for? I dag (tirsdag) starter ankesaken i retten.

Oslo katolske bispedømme har saksøkt staten. De var uenige om hvem som er medlemmer av kirkesamfunnet og hvor mange medlemmer kirken skal få støtte for. Striden står også om nesten 100 millioner kroner i pengestøtte.

Fylkesmannen har krevd at bispedømmet (OKB) betaler tilbake 40,6 millioner kroner. Kirken tapte i Oslo tingrett. Nå skal Borgarting lagmannsrett behandle saken.

– Støtten er på nærmere 100 millioner kroner. Dommen vil bli bestemme hva vi får i støtte fra kommunene, sier advokat Anders Ryssdal til nyhetsbyrået NTB. Han hjelper bispedømmet.

Organisasjonen KS organiserer landets kommuner. De mener at Den katolske kirke skylder kommunene 40 til 50 millioner kroner.

Bakgrunnen for saken er at den katolske kirken ble beskyldt for å jukse med medlemmer. Fylkesmannen i Oslo og Akershus anmeldte Oslo katolske bispedømme. Den katolske kirken hadde funnet navn med folk fra Polen og Spania i telefonkatalogen. Disse personene ble søkt opp i folkeregisteret i Norge. Deretter ble det registrert som medlemmer.

Advokat Ryssdal sier kirken er uenig i at de skal fratas alt de fikk i støtte.

– Kirken har ikke krevd tilskudd for andre enn dem som er katolikker. Det handler om hvem som hører til i den katolske kirke, sier Ryssdal.

De mener at staten har gjort feil.

Medlemssaken har også vært oppe som en straffesak i domstolene. Det skjedde etter at bispedømmet nektet å godta en bot for juks. Da ble den daglige lederen frifunnet. Men Oslo katolske bispedømme fikk 2 millioner kroner i bot. Retten mente at de drev med grovt bedrageri.

Staten mener at den katolske kirke i flere år sa at de hadde flere medlemmer enn de hadde. De fortalte feil tall til dem som gir støtte, sier Anders Blakstvedt hos regjerings-advokaten.

Blakstvedt sier medlemsjukset var en del av dommen i tingretten.

– Bispedømmet oppga altfor høye medlemstall. De fikk store økonomiske fordeler fordi de brøt loven, sier Blakstvedt.

Rettssaken varer i seks dager.

Siste utgave

På forsiden nå