Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Hvorfor skal vi lage problemer ut av alt?

Folk raser og beskytter julen i sosiale medier. – Det er ikke slik at julen forsvinner, sier kulturministeren.

Det ble bråk om julen igjen. En skole i Seljord gjorde folk sinte. Elevene skulle si tradisjons-mat istedenfor julemat. De skulle si skoleball, ikke juleball. Det skrev Telemarksavisa.

Folk delte saken i sosiale medier, og mange reagerte. Noen truet også ledelsen på skolen. Ledelsen har avvist at det finnes noe forbud mot ordet «jul» på skolen.

Også møbelkjeden IKEA fikk gjennomgå. Flere påsto at de hadde døpt om julen til «vinterfest».

Trine Skei Grande er kultur- og likestillingsminister. Hun er oppgitt.

– Dette handler vel om at folk føler at kultur-verdiene deres er truet. Men man må ikke ha så lite tro på sitt eget, at man tror enhver liten utfordring vil ødelegge tradisjonene. Julen forsvinner ikke, sier Grande til nyhetsbyrået NTB.

Partiet Høyre ble også med i debatten nylig. De delte saken om skolen på Facebook. Partiet skrev: «Selvfølgelig skal det være lov å si julemat og juleball!».

Flere fra regjeringen ble også med, ifølge avisa Aftenposten.

«Dette blir for dumt. I Norge feirer vi jul. Enig?» skrev barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad på sin Facebook-side.

«Selvsagt snakker vi om jul og er stolte av våre tradisjoner», svarte Jan Tore Sanner. Han er kunnskaps- og integreringsminister.

Grande er tydelig på hva hun mener:

– Det synes jeg var helt håpløst, sier hun.

Hun mener at folk må få lov til å være mer i fred.

– Hvorfor skal vi lage problemer ut av alt? Jeg kjenner at folk bare må slappe av litt, ikke være så stresset og krampaktig, sier Grande om saken.

Noen skylder på muslimer i saker om endring.

– Selv om endringene ikke har noe med dem å gjøre. I Seljord var det jo gjort av hensyn til elever fra Jehovas vitner, ikke muslimske elever, sier Grande.

– Alle muslimer jeg kjenner, har et veldig avslappet forhold til jul. Jeg har nettopp fått julekort fra Islamsk Råd, forteller Grande.

Seljord-saken er bare en av flere saker de siste årene.

En skole i Stavanger ba foreldre krysse av på et skjema. De skulle si hvilke julesanger barna kunne synge.

Det ble også bråk i 2016. Rektorene ved skolene i Voss skrev brev til kirken. De ønsket en julesamling, men uten bønn og forkynning.