Norge

I dag får vi svarene

Dette blir en slitsom men viktig dag, mener Alexandra Bech Gjørv. Klokka 12.00 leverer hun 22. juli-rapporten til statsminister Jens Stoltenberg.

Advokat Alexandra Bech Gjørv er leder for 22. juli-kommisjonen. 22. juli-kommisjonen er en gruppe som har sett gjennom alt som skjedde under terror-angrepene i Oslo og på Utøya. Det gjelder både selve terror-angrepene, politiets arbeid og rednings-arbeidet. De har skrevet en rapport om det de fant ut. Klokka 12.00 mandag skal Gjørv levere rapporten til statsminister Jens Stoltenberg

– Jeg er spent og litt tynget. Men vi er godt forberedt, sier hun til nyhetsbyrået NTB.

Etter at rapporten er levert skal de snakke på en pressekonferanse i to timer. Så skal Gjørv til flere radiokanaler og TV-kanaler for å snakke om rapporten.

Mange er spent på hva det står i rapporten. De håper de endelig får svar på ting de har lurt på i over et år. Flere vil vite om politiet kunne gjort noe annerledes ved Utøya. Kunne politiet vært på øya før? Kunne de ha reddet flere liv?

Allerede fredag forrige uke ble det klart at mange kommer til å få kritikk i rapporten. Det skrev avisa VG.

LES MER HER: Kraftig kritikk mot politiet i 22. juli-rapport

– Vi leverer det vi mener er en helt ærlig rapport, som jeg håper kan bli et godt grunnlag for en diskusjon om hvordan vi vil ha det i Norge, sier Gjørv til NTB.

Veldig få personer vet alt som står i rapporten, sier Gjørv til dagbladet.no. Men de har snakket med noen av dem som får kritikk. Slik kan de forberede seg.

Gjørv håper at rapporten vil gjøre at flere snakker sammen om hvordan vi vil ha det i Norge.

– Dagen i dag kommer til å bli veldig slitsom, men spennende og viktig, sier Gjørv til dagbladet.no.

Politikere som jobber som statsråder og ledere for etater kan måtte slutte i jobben. Det mener Knut Arild Hareide. Han er leder for Kristelig Folkeparti (KrF).

– Rapporten må forandre Norge, sier han.

Hareide sier at lederne for flere etater ikke gjorde en god nok jobb 22. juli i fjor.

– Derfor mener jeg at vi var for naive. Vi må jobbe mer med sikkerhet, sier Hariede til avisa Dagens Næringsliv.

Men mange av lederne Hareide snakker om, har allerede sluttet i jobben. Knut Storberget sluttet som justisminister i november 2011. Janne Kristiansen har sluttet som sjef for Politiets sikkerhets-tjeneste. Og Ingelin Killengreen sluttet som politi-direktør i mars 2011, skriver VG Nett.

Men Jens Stoltenberg har ikke sluttet. Som statsminister er det han som har ansvaret for sikkerheten i Norge.

Siste utgave

På forsiden nå