Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

I dag fyller hun 40 år

For 40 år siden ble Norges prinsesse Märtha Louise født.

Hele livet har prinsesse Märtha Louise fått mye oppmerksomhet. Det er kanskje ikke så rart. Hun er datter av kong Harald og dronning Sonja. Märtha Louise ble født på Rikshospitalet i Oslo. Det var 22. september 1971. Siden da har pressen skrevet om henne. Både om barnedåpen, første skoledag, heste-interessen, konfirmasjonen, kjærester og studier.

Hun er oppkalt etter sin farmor og sin tipp-oldemor. Farmoren hennes het Märtha og var gift med kong Olav. Tipp-oldemoren het Louise og var mor til kong Haakon.

Prinsessen er utdannet fysioterapeut. Hun har også tatt undervisning i rosen-terapi. I 2002 opprettet hun sitt eget firma. Det betydde at hun måtte slutte å kalle seg «Hennes Kongelige Høyhet». Hun beholdt tittelen «prinsesse». Firmaet heter «Prinsesse Märtha Louise kultur-formidling». Hun har opptrådt som eventyr-forteller. Prinsesse Märtha Louise har også skrevet barnebøker. I 2008 fikk hun Vidar Sandbecks kluturbris, «Regnbågåbrua».

LES MER HER: Mener at hun ikke bør være prinsesse

Hester har alltid vært viktige for Märtha Louise. Hun sluttet som konkurranse-rytter i 2000.

24. mai 2002 giftet hun seg med Ari Behn. De har tre barn. De heter Maud Angelica, Leah Isadora og Emma Tallulah.

I 2007 startet Märtha Louise et kurstilbud sammen med Elisabeth Samnøy. Det het «Astarte Education». Det vakte oppmerksomhet. Skolen utdanner studenter innen healing og alternative behandlings-former. Media kalte den «engle-skolen». Märtha Louise snakket åpent om at hun kunne se engler.

40-årsdagen skal feires på Slottet lørdag.