Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Ikke bare ekstreme politiske ideer

De to første psykiaterne i Breivik-saken avviser at Breivik bare har ekstreme politiske ideer. Hans syn på seg selv og tanker om egen rolle er helt absurde, mente de.

Psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim forklarte seg videre i Oslo tingrett fredag. De laget rapport om den psykiske helsen til terror-tiltalte Anders Behring Breivik. De to mente begge at han ikke var tilregnelig. Da kan ikke Breivik straffes med fengsel.

Psykiaterne mente at han var psykotisk da terror-angrepene skjedde 22. juli i fjor. De ga ham diagnosen paranoid schizofren. Diagnosen fikk mye kritikk. Fredag måtte de svare på kritikken.

Husby og Sørheim mener Breivik ikke ser riktig og friskt på verden. Han har store vrang-forestillinger, hevder de. Breivik har fortalt at han tenker på seg selv som mulig konge, leder og dommer. Han mente dette dreide seg om kampen mellom det gode og det onde.

Psykiaterne ble spurt om det ikke bare kunne være ekstreme politiske tanker.

– Ekstreme ideer beskytter ikke mot sykdom, svarte Synne Sørheim.

LES MER HER: Slo tilbake mot kritikken

Psykiaterne mener at nettverket Breivik har snakket om, ikke finnes. Breivik sier at han er med i Knights Templar-nettverket mot muslimer. Men om det finnes eller ikke, er ikke viktig for om han var syk eller frisk, mente psykiater Torgeir Husby.

– Det er ikke viktig. Om det hadde finnes med tre til fire personer, hadde det vært like alarmerende, sa Husby, ifølge nyhetsbyrået NTB. Rollen som Breivik mener han har i nettverket, er viktig for diagnosen, ifølge Husby.

LES MER HER: – Breivik lyver for å redde seg selv

Breivik mente han kunne bestemme hvem som skal leve og hvem som skal dø. Han mente at han hadde en spesiell rolle og rett til å bestemme dette alene. Hans syn på seg selv var helt absurd, mente de to.

LES MER HER: Ble sint og skrudde av mikrofonen

To andre psykiatere har laget en rapport nummer to. De var ikke enige. De mente Breivik ikke var psykotisk og at han var tilregnelig.