Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ikke bli solbrent i påsken

Sola skinner ekstra sterkt når påsken kommer sent. Slik unngår du skadelige stråler.

Sola kan bli veldig sterk i påsken i år. Det er fordi påsken kommer sent i april. Sterke solstråler kan være farlig for huden. Det advarer kreftforeningen mot.

– Husk både solkrem og solbriller, sier forsker Bjørn Johnsen. Han jobber i Statens strålevern.

Sola på fjellet kan bli veldig sterk. Like sterk som på Sørlandet i slutten av mai, sier Johnsen. Mange nordmenn har bleik hud etter en lang vinter. Da er det viktig å bruke solkrem. Den beskytter mot skadelige UV-stråler fra sola. Disse kan blant annet gi kreft i huden.

Statens strålevern måler stråling. Blant annet fra sola. UV-indeks viser hvor sterk UV-strålingen fra sola er. 1 er det laveste. 11 er det høyeste. Du bør bruke solkrem hvis UV-indeksen er høyere enn tre.

I påsken kan UV-indeksen bli opp mot 5. Det sier Kreftforeningen. Solstrålene reflekteres i snøen. Da blir det også mer UV-stråling. Og det er større fare for å bli solbent.

– Det er viktig å beskytte seg. Også i lett skydekke og når det snør. Slikt vær kan faktisk gi sterkere stråler enn ved klarvær, sier Johnsen i Strålevernet.

Fire av ti nordmenn blir solbrent hvert år Det viser en undersøkelse. Huden glemmer ikke slike solskader. De samles opp i huden. Til slutt kan de gi kreft.

– Vi skal ikke unngå sola helt. Men vi må huske å smøre oss ofte. Det er viktig å ta noen pauser fra de sterkeste solstrålene, sier Anne Lise Ryel. Hun er sjef i Kreftforeningen.

Folk i alle aldre bør smøre seg med solkrem, sier hun. Sola kan også skade øynene. Særlig når den skinner på snøen. Da er det viktig å bruke solbriller med UV-beskyttelse. Hvi ikke kan du bli snøblind.

En slik skade på øynene er veldig smertefull. Du får små sår i øynene. Tårene renner og øynene blir røde, ifølge nettstedet lommelegen.no.

Kreftforeningen anbefaler solkrem med høy solfaktor. Minst solfaktor 15 i påsken. I tillegg bør du bruke solbriller for å beskytte øynene. Solbriller er særlig viktig for barna.