Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Ikke gi barna smarttelefon før ungdomsskolen

Digitaliserings-ministeren er bekymret for at barna blir avhengige. Han mener foreldre ikke bør gi barn smarttelefon før på ungdomsskolen.

Ni av ti tiåringer hadde sin egen smarttelefon i 2018. I 2014 hadde under sju av ti av landets tiåringer slik telefon. Utviklingen bekymrer Nikolai Astrup. Han er digitaliserings-minister. Astrup ser at telefonene stjeler av barns tid. Det er tid de kunne brukt på lek og sosial aktivitet med andre. Han ber foreldre vente med å gi barna slike telefoner.

– Barn trenger ikke smarttelefon. Det holder lenge med en gammeldags mobiltelefon som kan ringe og sende meldinger. Det er når den viktigste årsaken til at de skal ha telefon, er kontakt med foreldre, sier Astrup til avisa Klassekampen.

Astrup er bekymret for de yngste barna. Han mener de kan bli avhengig. Han er også redd for at de kan bli utnyttet. De fleste sosiale medier har 13-årsgrense, sier han.

Tormod Korpås er leder i Utdanningsforbundets lederråd. Han støtter ministeren. Men han sier at foreldrene ikke kan stanse utviklingen alene. Helsedirektoratet kan lage retningslinjer som foreldre og skoler kan bruke. Det bør Astrup be dem om, mener Korpås.