Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ikke informert om dårlig sikkerhet

Regjeringen har hatt alvorlig svikt i sikkerheten i datasystemene. Statsrådene fikk ikke vite om feilene før over ett år senere.

I en rapport i januar 2008 ble det avdekket «kritiske svakheter» i regjeringens datanettverk. Problemene var at datamaskiner var hacket og infisert av virus. Og at det skjedde forsøk på spionasje med e-post. Det var fare for at personer kunne skaffe seg regjeringens hemmelige informasjoner. Likevel valgte departementenes servicesenter og Fornyings- og administrasjons-departementet å holde data-skandalen skjult for resten av regjeringen. Det skriver avisa Aftenposten.

Finansdepartementet og Olje- og energide-partementet ba hver for seg om å få rapporten. Men de fikk avslag. I begge departementene fryktet flere medarbeidere at viktig informasjon som budsjett, hemmelig informasjon om børsen og forretnings-hemmeligheter ikke var sikre. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Dette er noen av feilene som ble oppdaget:

  • Flere datamaskiner i regjerings-kvartalet var hacket og infisert med virus av ukjente.
  • Målrettede spionasje-forsøk på e-post til medarbeidere i departementene
  • Det var fare for at uvedkommende kunne tappe Regjeringens datanett


Avisa Aftenposten har fått tilgang til flere brev som er sendt mellom Departementenes servicesenter og Fornyings- og administrasjons-departementet. Brevene viser at data-skandalen ble holdt skjult for resten av Regjeringen.

I august 2010 ble det oppdaget at Regjeringens datanettverk ble utsatt for innbrudds-forsøk. De fleste innbruddene skjedde fra skjulte data-adresser i Russland, Kina og USA. Politiets sikkerhets-tjeneste (PST) har tidligere advart mot data-spionasje mot Regjeringen. LES MER HER: Spionasje truer Norge

Depnett/U er et datasystem som brukes av statsrådene og 2500 ansatte i 13 departementer. Her kan brukerne sende informasjon som ikke er sikkerhets-gradert. Likevel ligger det informasjon på dette systemet som kan være interessant for utenlandske spioner. Hemmelig informasjon skal sendes via et eget lukket nett. Flere søk som avisa Aftenposten har gjort, viser at Depnett/U inneholder enorme mengder informasjon som er hemmelig. Her ligger det regjerings-notater, budsjett-hemmeligheter og hemmelig forretnings-informasjon.

Heide Grande Røys var statsråd for Fornyings-departementet da rapporten om data-skandalen ble laget. Hun vil ikke kommentere saken.