Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ikke nok influensa-vaksiner til alle som trenger det

Regjeringen vil de med ekstra risiko skal ta vaksine mot influensa. Men vi har ikke nok vaksiner til alle som bør ta den.

Flest mulig med ekstra risiko bør ta vaksine mot influensa. Det ønsker regjeringen.

Folkehelse-instituttet (FHI) har kjøpt inn 1,2 millioner doser av denne vaksinen til dem med ekstra risiko. Men omtrent 1,9 millioner personer bør ta vaksinen. Det melder kanalen NRK.

Helse-myndighetene er bekymret. De frykter at folk i sårbare grupper skal få både influensa og covid-19. Det er sykdommen som korona-viruset gir. Blir det mye av begge deler utover høsten, kan det bli for mye å gjøre for helsetjenestene.

– Derfor har vi kjøpt inn 50 prosent mer influensa-vaksiner enn vi vanligvis gjør. Og vi har satt ned egenandelen til 50 kroner, sier statsminister Erna Solberg til NRK.

Men hvis alle med ekstra risiko vil ta vaksinen, så er det ikke nok til alle.

– Det var ikke mer å få. Vi hadde kjøpt mer hadde vi fått tak i enda mer. Men vi oppfordrer alle som er i risiko-gruppene til å ta den, sier statsministeren.

De som bør ta vaksinen er helsepersonell. Og alle som har fylt 65 år.

Også folk med andre sykdommen bør vaksinere seg. Det er folk med hjerte- og lungelidelser, diabetes, lever- eller nyresvikt eller nevrologisk sykdom. Folk med svekket immunforsvar bør ta vaksinen. Det bør også familien deres. Også personer som er svært overvektige, bør ta vaksinen.

I tillegg bør gravide i andre og tredje trimester ta vaksinen. Det samme gjelder gravide i første trimester som har kronisk sykdom.