Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Ikke reis til utlandet

Ikke reis til andre land om det ikke er helt nødvendig. Det sier regjeringen.

Korona-viruset er i omtrent alle land i verden. Noen land har mer smitte enn andre. Regjeringen har tidligere bedt nordmenn om å la være å reise til utlandet. Og å komme hjem hvis de har vært der.

Regjeringen fraråder reiser som ikke er helt nødvendige. Det gjelder reiser til alle land. Dette rådet kom de med første gang 14.mars.

– Vi gjør ingen endringer, sier Ine Eriksen Søreide til kanalen NRK. Hun er utenriksminister.

Årsaken til reiserådet er den uoversiktlige situasjonen over hele verden.

– Vi ser at tallene på smittede øker over alt, sier Søreide.

I tillegg er det nå svært vanskelig å komme seg både til og fra ulike land. Mange nordmenn sliter fortsatt med hjemreise fra utlandet. Utenriks-departementet (UD) har gjort mye for å hjelpe dem. Men nå er det nesten umulig.

– Det blir verre og verre, sier hun.

Myndighetene samarbeider blant annet med andre land i Norden for å få folk hjem. Siden 12. mars har 1.100 kontaktet UD j hver dag. De snakker med nordmenn i utlandet, deres pårørende og nær familie i Norge. OMtrent hundre personer i UD jobber med å svare på telefoner og e-poster. De samler informasjon om situasjonen i hvert enkelt land. Samtidig skaffer de seg oversikt og planlegger transport med fly. Andre hjelper nordmenn der de er. I tillegg holder ambassadene kontakt med norske borgere som ber om hjelp til å reise hjem. Det skriver nyhetsbyrået NTB.