Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ikke rett til fri under streik

Mange barnehager og skoler er blitt stengt på grunn av streiken. Men foreldre har ikke rett til fri for å være hjemme med barna.

Torsdag ble det streik i stat og kommune. Partene ble ikke enige om lønn. Mellom 25.000 og 30.000 ansatte er i streik. Mange skoler og barnehager er blitt stengt.

Flere tusen barn må være hjemme. Det lager problemer for foreldre som har små barn, skriver nettstedet nrk.no. Foreldre har nemlig ingen rettigheter til å få fri i slike situasjoner. De har heller ingen rett til å få spesielle ordninger.

– Foreldre som er rammet av streiken, må komme seg på jobb, sier Nina Melsom til NRK. Hun er avdelings-direktør i Næringslivets Hoved-organisasjon (NHO).

LES MER HER: De kongelige merker streiken

Hun sier at foreldre selv må sørge for pass til barna. Men hun mener at både bedrifter og ansatte bør prøve å strekke seg for å ordne ting.

– For eksempel kan mor og far dele dagen. Foreldre går sammen for å passe barna for hverandre. Eller at man bruker besteforeldre. Du ser for eksempel at enkelte tar med seg barna på jobb, foreslår Melsom.

LES MER HER: 25.000 mennesker i streik

Organisasjonen Unio har lærere og førskolelærere som medlemmer. De tok torsdag ut 8.500 ansatte i 14 kommuner i streik. De 14 kommunene er Asker, Askøy, Bergen, Bodø, Drammen, Kristiansand, Larvik, Lillehammer, Narvik, Oslo, Sandnes, Tromsø, Trondheim og Ålesund.

Men i Oslo er det fortsatt ikke klart om det blir streik eller ikke. De har egne samtaler om lønn. Disse fortsetter fredag morgen.

Over pinse blir enda flere ansatte tatt ut i streik. Fagforbundet tar da ut 15.000 medlemmer til. Da blir enda flere barnehager, skoler og svømmehaller stengt.