Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Ikke uansvarlige

Seks danske gutter dro ut i en båt ved Madal. Bare to av dem er i live. Men de mener fortsatt at det var riktig å dra ut på sjøen.

Fire unge danske gutter druknet utenfor Mandal. Det skjedde i begynnelsen av august. En stor bølge kom opp i båten. Bare to av de seks klarte å svømme til land i den høye sjøen.

LES MER HER: Fire dansker savnet

De to overlevende mener at det er vanskelig å ikke bli sint på Gud etter at vennene deres druknet.
Niels Højlund og Søren Thuesen har snakket om ulykken med avisa Fædrelandsvennen. De seks guttene var alle religiøse. De ba bønner til Gud mens de kjempet i vannet. Men de ble ikke hørt. For fire av dem endte livet i sjøen utenfor Mandal.

– Du kan vel si det sånn at han har et forklaringsproblem. Jeg ser fram til å få svaret, sier Søren Thuesen.
Livet for ham og Niels Højlund blir aldri blir det samme. Men de har bestemt seg for at de ikke skal la seg knekke av opplevelsen. Det er for vennenes skyld.
– Vennene vi har mistet var så gode mennesker. De var slett ikke uansvarlige. De var fornuftige, unge gutter, sier Thuesen.

LES MER HER: Gir opp håpet

Sist fredag var de tilbake i Norge. Dee ønsker å takke alle som har stilt opp i tiden etter ulykken.
– All den hjelpen vi har fått i Norge har vært en utrolig stor støtte. Det har gjort det mye lettere å takle det som skjedde, sier Thuesen.

De to danskene sier det ikke stemmer at de ble advart mot å reise på sjøen.
– Det var bare helt naturlig at vi skulle ut. Sola var framme. Selv om det var vind, var den ikke spesielt hard, sier Højlund. Den eneste store bølgen de så, var den som senket båten deres.

Guttene fikk motorstopp fordi det kom saltvann i bensinen. Da de prøvde å ringe etter hjelp, sviktet mobiltelefonen. Så kom en stor bølge som fylte båten med vann.
Men de to innrømmer at de kunne handlet annerledes før ulykken.
– Vi skulle selvsagt hatt med redningsvester. Men alt sånt blir etterpåklokskap, sier Højlund.

Søren Thuesen har fått mest oppmerksomhet i etterkant av ulykken. Han svømte 2,5 kilometer med Højlund på slep. Så løp og svømte han 7 kilometer til. Han ville varsle om ulykken. Men det var ikke nok for å redde de fire kameratene. Thuesen har blitt kalt en helt. Men han mener at Højlund har vært en livredder i etterkant.
– Det kan godt være at jeg reddet livet til Niels der ute i bølgene. Men han har også reddet mitt. Han overlevde og har vært med meg i tiden etterpå, sier han.
De to har også et godt forhold til kameratenes fire familier.
– De er takknemlige for at vi har klart oss. Og at vi kjempet sammen med dem helt til det siste, sier Højlund.

En av de druknede ble funnet mandag. De tre andre er fortsatt savnet.