Norge

Ingen økning i psykiske plager hos ungdom

Årets store undersøkelse blant ungdom, viser ingen økning i psykiske plager. Det er første gang på mange år.

I en lang periode har stadig flere ungdommer rapportert om psykiske plager. Nå flater denne utviklingen ut. Det viser tall fra rapporten Ungdata 2020.

– Tallene er fortsatt for høye. Likevel er det positivt at vi ikke ser en økning, sier Anders Bakken. Han er leder av Ungdata-senteret ved NOVA på OsloMet.

De fleste i undersøkelsen melder om god fysisk og psykisk helse. 85 prosent er tilfreds med livet sitt. 80 prosent mener at de har alt de ønsker seg.

I følge rapporten flater også kriminalitet blant ungdom ut. Tallene for mobbing er stabile. Færre trives også på skolen, ifølge undersøkelsen.

– Årets tall viser at flere ungdommer skulker og at stadig flere kjeder seg på skolen, sier Bakken. Han mener det er viktig å finne ut av hva som er galt.

Ungdata-undersøkelsen er gjort før pandemien slo til med full kraft i Norge. Men NOVA har også undersøkt hvordan ungdommen hadde det under korona-tiden:

De fleste syntes hverdagen ble verre. De lærte mindre med hjemmeskole. Mange synes det var tungt å være mindre sammen med venner. Det viser studien fra Oslo Met og Universitetet i Oslo, som ble gjort i vår.

Likevel svarte tre av fire at korona-pandemien også hadde ført med seg noe bra.

– I begynnelsen av mars var det umulig for ungdommen å tenke seg en hverdag uten skole, venner og fritids-aktiviteter. Men da pandemien kom, forsto alle hvorfor dette var nødvendig. De hadde tillit til myndighetene og aksepterte situasjonen, sier Bakken.

Han tror det handler om en følelse av mestring.

– De opplevde at dette tross alt gikk bra, at livet gikk videre.

Over 12.000 ungdommer i alderen 13 til 19 år deltok i denne studien. Den tar for seg perioden mellom 23. april til 8. Mai. Få uker tidligere hadde myndighetene satt inn de strengeste tiltakene Norge hadde opplevd siden andre verdenskrig. Skoler og arbeidsplasser stengte ned. Nyheter om smitte, sykdom og død fylte alle kanaler.

– Med så store endringer, hadde vi forventet å finne mest negativt. Men vi ble overrasket, sier Bakken.

Han sier at mange ungdommer følte en større frihet til å forme sin egen hverdag.

– De fikk mer søvn, noe ungdom trenger mye av. Flere hadde hatt hyggelige opphevelser hjemme med familien. De satt også større pris på hverdags-livet og lærte mye om seg selv, sier Bakken.

Siste utgave

På forsiden nå