Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ingen personer får skylden for flystyrten

Ingen spesielle personer har skyld i Hercules-ulykken. Men flere feil og dårlig ledelse førte til ulykken, viser rapport.

Den svenske rapporten etter flyulykken med Forsvarets Hercules-fly er snart klar. Flyet styrtet i fjellet Kebnekaise torsdag 15. mars i fjor. Alle de fem om bord døde.

Mannskapet om bord gjorde flere feil. Flygeledelsen kunne vært bedre. Både det norske Luftforsvaret og det svenske luftfartsverket får kritikk. Likevel sier rapporten at folk i flyet jobbet med kunnskapen de hadde. Instrumentene de jobbet med kunne også tolkes feil.

– Det er disse svakhetene og ikke feil fra enkelt-personer som er den grunnleggende årsaken til ulykken, står det i rapporten. Rapporten er foreløpig. En ferdig rapport kommer senere. 

LES MER HER: Luftforsvaret minnes sine døde

Blant annet var et viktig system for varsling slått av. Det var varslingen som sier fra når flyet kommer for nær bakken. Luftforsvaret har ikke regler for hvordan denne innstillingen skal brukes. Resultatet var at de om bord ikke fikk noe varsel om at flyet var i ferd med å treffe bakken. I stedet lyste en lampe for å vise at varslingen var slått av. Folk om bord i flyet har antagelig tolket lampen feil.

Mannskapet i flyet og flygelederne i Stockholm og Kiruna har heller ikke forstått hverandre riktig, står det i rapporten.

De fem offiserene som mistet livet i ulykken, var Truls Audun Ørpen, Bjørn Yngvar Haug, Siw Robertsen, Steinar Utne og Ståle Garberg.