Norge

Innvandrere, kvinner og unge har lavere lønn

De blir oftere slitne og kan ikke ta pauser når de vil. Slik har de lavtlønte det.

Kvinner, unge mennesker og innvandrere har oftest lav lønn. Det viser tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

SSB har undersøkt folk i Norge som tjener dårligst. Det gjelder dem som jobber full tid og tjener minst i Norge. Denne gruppa kalles lavtlønte.

Hva betyr lavtlønnet?

I 2016 hadde du lav lønn hvis du tjente under 362.000 kroner i året før skatt.

I 2016 gjaldt dette 9 prosent av folk som jobbet heltid og var mellom 20 og 66 år gamle.

Hvem er de lavtlønte?

30 prosent av de lavlønte er unge mennesker i tjueårene.

57 prosent av de lavtlønte er kvinner.

Men tallene for kvinner og unge har vært ganske like siden 2006. For innvandrere har tallet økt. I 2016 var en fjerdedel av de lavtlønte innvandrere. Ti år før var en tiendedel innvandrere.

Samtidig jobber flere innvandrere fulltid. I 2006 gjaldt det 5 prosent. I 2016 jobbet 11 prosent av innvandrerne heltid.

Det er viktig å nevne at for få innvandrere deltok i undersøkelsen. Det gjelder særlig dem som har bodd her kort tid og snakker lite norsk. Dermed kan tallene være unøyaktige.

Hvilke jobber har de lavtlønte?

Flest lavtlønte jobber på hoteller og spisesteder. Deretter kommer dem som tilbyr tjenester gjennom en bedrift. De jobber for eksempel i bemannings-byråer som Manpower og Adecco. Eller de jobber i reisebyråer, vaktbyråer eller rengjørings-byråer.

De neste lavlønte jobber med jordbruk, skogbruk og fiske. Så følger de som tilbyr tjenester personlig til kunder. Det gjelder alt fra kunst og kultur til reparasjon av varer, rensing av klær og klipping av hår.

Deretter følger de som jobber med varehandel eller reparasjon av kjøretøy. Så følger dem som jobber med helse- og sosialtjenester.

Hva sliter de lavtlønte med?

Folk som tjener lite, har oftere fysisk arbeid. Det kan gi økt risiko for helseplager. Flere av de lavtlønte sier at de er fysisk slitne etter jobb. Men de er heldigvis ikke mer psykisk slitne enn de som tjener bedre.

Flere unge mennesker sier at de får helseproblemer av det fysiske arbeidet. Det skyldes neppe at de unge klager mer enn de eldre. Det er heller slik folk slutter i tunge jobber eller jobber mindre. Dermed er det få som har en tung jobb til de blir eldre. De jobber i så fall ikke i full stilling.

De lavtlønte føler seg også mindre motiverte enn dem som tjener mer. Trolig er det to årsaker til dette, ifølge SSB.

Den ene er selve lønna. Den andre årsaken er at lavtlønte har mindre kontroll i jobben. Flere føler at de har liten mulighet til å påvirke og bestemme. Flere føler også at de ikke kan ta pauser når de vil.

Tallene i SSBs undersøkelse kommer fra den store Levekårs-undersøkelen fra 2017.

Siste utgave

På forsiden nå