Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Innvandrere snakker norsk hjemme

Nesten halvparten av innvandrere snakker norsk hjemme, viser en undersøkelse.

Mange innvandrere snakker norsk når de er hjemme. Det viser en undersøkelse om hvordan folk lever i Norge. Statistisk sentralbyrå har laget undersøkelsen.

De har snakket med innvandrere fra 12 land. Om hvordan de bor, helse og penger. Og hva de mener om forskjellige ting. 46 prosent av innvandrere snakker norsk hjemme hos seg selv. De som har bodd lenge i Norge snakker oftere norsk hjemme.

– Mange snakker norsk fordi de har barn som snakker norsk, sier Kjersti Stabell Wiggen. Hun har ledet arbeidet med undersøkelsen.

Folk i undersøkelsen var fra Polen, Bosnia-Hercegovina, Kosovo, Tyrkia, Irak, Iran, Afghanistan, Pakistan, Sri Lanka, Vietnam, Eritrea og Somalia.

Folk fra Eritrea og Afghanistan snakker sjeldnere norsk hjemme. Det kan være fordi de ikke har bodd i Norge så lenge, tror Wiggen.

Mange innvandrere føler seg både norske og fra det landet de eller familien kom fra. Det viser også undersøkelsen. Halvparten sier de vil fortsette å bo i Norge.

– Innvandrere føler seg ofte mer norske enn fra landet de kom fra. Spesielt dem fra Iran, Afghanistan, Vietnam og Irak, sier Wiggen.

Innvandrere stoler også på politi, politikere og rettssystemet, viser undersøkelsen. Like mye eller mer enn andre i Norge.