Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Innvandrere stemmer mindre enn resten

Det er færre innvandrere som stemmer sammenlignet med resten av folket.

Færre innvandrere med stemmerett enn andre deltar i valg. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Ved årets stortingsvalg vil 7 prosent av dem med stemmerett ha bakgrunn som innvandrer. Det er 1 prosentpoeng flere enn ved forrige stortingsvalg. Det skriver SSB i en ny rapport. De fleste av innvandrerne med stemmerett er fra Pakistan, Irak, Vietnam og Somalia.

Denne gruppen brukte stemmeretten sin i mindre grad enn resten av folket ved forrige stortingsvalg. 78 prosent av alle med stemmerett deltok. Blant folk uten bakgrunn som innvandrere, deltok 80 prosent. Men bare mellom 53 og 54 prosent av folk med bakgrunn som innvandrer stemte.

Øyvin Kleven jobber med befolknings-statistikk i SSB. Han har forsøkt å se på hvorfor det er færre med bakgrunn som innvandrere som stemmer.

Han har blant annet sett på forskjeller i utdanning, alder og arbeid mellom de to gruppene. Kanskje det kunne forklare noe av forskjellen på hvor mange som stemmer.

– Vi tar høyde for ulike ting som vi vet har noe å si for hvor mange som stemmer. Likevel finner vi at personer med bakgrunn som innvandrer stemmer sjeldnere enn resten av folket, sier han.

Vil du lese mer om årets stortingsvalg? Her kan du laste ned Klar Tales valgavis.

Vis bildetekst