Norge

Inviterer Snowden til Norge

Edward Snowden får Bjørnsonprisen for å ha avslørt overvåkning. Nå er håpet at han kan komme til Norge og motta prisen.

Edward Snowden får årets Bjørnsonpris. Årsaken er at han avslørte stor overvåkning av tele- og datatrafikk. Håpet er at norske myndigheter vil gi ham beskyttelse. Da kan han komme og ta imot prisen.

Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet ønsker å overrekke prisen til Edward Snowden i Molde i Møre og Romsdal. Det skal skje under årets Bjørnsonseminar 5. september.

Akademiet har sendt et brev til statsminister Erna Solberg og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen. Der ber de Norge om å gi den amerikanske varsleren beskyttelse. Det er nødvendig for at han skal kunne komme til Norge og motta prisen. Ellers er det fare for at han kan bli utlevert til USA.

Spørsmålet vil i så fall gå til Utlendingsdirektoratet (UDI), sier Anundsen.

– Dette er en sak som må behandles som andre enkeltsaker. Og det er UDI som er riktig kontor, sier han.

Snowden får prisen fordi han har jobbet for personvern. Han har også avslørt statlig overvåking.

– Han har vist alvorlige brudd på personvernet. Han har også vist hvordan stater kan bruke ny elektronisk teknologi til å overvåke folk. Det gjelder ikke bare egne borgere, men også andre staters borgere. Dette har han gjort med stor fare for seg selv og stort mot, sier professor Thomas Hylland Eriksen. Han er som er styremedlem i Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet.

– Dette er alvorlig ikke bare for personvernet, men også for ytringsfriheten. Fordi det vil føre til større frykt og større bekymringer. Folk vil tenke over hva de kan si uten å bli straffet av myndigheter, sier Hylland Eriksen til nyhetsbyrået NTB.

Han mener det har vært lite oppmerksomhet om saken i Norge.

– Dette er ikke et problem som blir borte. Og hans sak og hans situasjon har ikke forandret seg.

Akademiet har vært i kontakt med flere advokatfirmaer. De har vurdert om Snowden kan komme til Norge uten fare for å bli utlevert til USA.

Advokatene mener utleveringslovens åpner for dette. Der står det at utlevering ikke kan skje ved et «politisk lovbrudd».

USA har stanset Snowdens pass. Men i utlendingsloven står det at UDI i spesielle tilfeller kan frita utlendinger fra kravet om pass.

UDI har ikke fått noen søknad fra Snowden. De ønsker derfor ikke å kommentere saken.

I Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet har de tro på at det skal gå.

– Vi prøver. Og vi mener det vil være riktig at han får komme, sier Hylland Eriksen.

Han forteller at akademiet allerede har vært i kontakt med Snowden.

– Han er veldig glad for denne prisen. Vi vil gjøre et intervju med ham i forbindelse med prisutdelingen. Det skjer enten han kommer eller ikke.

I mai 2013 dro Snowden fra USA med mange topphemmelige etterretningspapirer. Han hadde i flere år arbeidet som datatekniker i etterforsknings-byrået CIA. Han hadde også jobbet for etterretnings-organisasjonen National Security Agency (NSA).

Snowden flyktet via Hongkong i Kina til Moskva i Russland. Han fikk til slutt politisk asyl i Russland. USA har siktet ham for spionasje. De krever at han sendes til USA.

Snorre Valen og Bård Vegar Solhjell er politikere i Sosialistisk Venstreparti. De nominerte ham i fjor til Nobels fredspris. Nå må Norge ønske ham velkommen, mener Solhjell.

– Jeg vil utfordre alle stortingspolitikere, fra alle partier, til å si hva de mener, sier Solhjell.

LES MER HER: Snowden får bli i tre år

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå