Norge

– Islamsk Råd må ta oppgjør med Profetens Ummah

De norske islamistene i gruppa Profetens Ummah støtter terroren i Algerie. Nå må Islamsk råd ta et oppgjør med dem, krever flere muslimer.

Flere muslimer er skuffet over Islamsk råd (IRN). Årsaken er at Islamsk råd ikke har sagt klart imot Profetens Ummah. Det er etter at denne gruppa hyllet terroristene som drepte nordmenn og andre i Algerie.

– Dette er ikke en liten fillesak. Det er veldig alvorlig når noen støtter en terroraksjon hvor nordmenn blir drept. Her må Islamsk Råd være soleklare, sier Linda Alzaghari til avisa Klassekampen. Hun er daglig leder i Monotek. Hun er aktiv i Rabita, som er en av moskeene som er medlem i Islamsk Råd. Klassekampen har snakket med flere kilder i moskeer og muslimske organisasjoner. De er misfornøyde med at IRN ikke er aktive nok i debatten. De lar ekstremistene snakke fritt, uten at muslimske ledere snakker mot dem.

IRN får også kritikk av flere fordi de har hatt kontakt med Profetens Ummah. Islamsk Råds generalsekretær Mehtab Afsar sier at det er viktig å snakke med alle grupper, uansett om man er uenig med dem eller ei.

Få dager etter terrorangrepet i Algerie, la Ubaydullah Hussain i Profetens Ummah ut en kommentar på nettsamfunnet Facebook. Der hyllet han terroristene. Islamsk Råd har ikke kommentert utspillet hans.

– Skal vi til enhver tid ut og uttale oss hver gang noen finner på å si et eller annet? Det må ikke forsøkes å skape tvil om hva vi mener i forhold til den type handlinger og holdninger. Alle som støtter vold og terror har vi fordømt. Vi kommer også til å gjøre det i fremtiden, sier Afsar.

Det holder ikke, mener muslimske Yousef Assidiq. Han har skrevet en artikkel på nettstedet nrk.no. Der skriver han at både imamer og IRN må bli tydelige i debattene om islam. De må snakke mot ekstreme islamister som de i Profetens Umma. Ekstremistene gir folk et negativt bilde av muslimer. Det er når muslimske ledere ikke snakker mot dem, og viser at det de står for ikke er islam.

- Det er riktig at islam beskrives på en negativ måte i media og andre steder. Men det er nesten bare vår egen feil. Når det stormer rundt muslimer, lar vi være å gjøre noe. Isteden må vi snakke mot de ekstreme. Vi må vise folk et annet bilde av islam, skriver han.

Alzagharis kritikk får støtte fra organisasjonene Muslimsk studentsamfunn og Rabitas unge. Også tidligere leder for Pakistansk studentsamfunn Kamil Azhar, og tidligere Islamsk Råd-leder Lena Larsen støtter kritikken.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå