Norge

– Jeg blir trist og sint når jeg hører slike historier

Likestillings-minister Abid Raja sier diskriminering på bolig-markedet er et stort problem. Han ber folk klage om de opplever urett.

Døra inn til leie-markedet er stengt. Det forteller flere personer Klar Tale har snakket med. De sliter med å få leid bolig. Årsaken er at de har utenlandsk navn eller snakker et annet språk enn norsk, sier de.

Gustavo Ariel Guajardo sliter med å finne bolig til leie i Tromsø. Han sendte melding til samme utleier under to forskjellige navn: Sitt eget og et falskt, norsk navn. Til Guajardo sa utleier at rommet var utleid. Dagen etter fikk profilen med norsk navn tilbud om å komme på visning.

Dmytro Titov fra Ukraina fikk beskjed at det ikke var noen vits i at han så på en leilighet. Årsaken var at han ikke snakket norsk, ifølge utleieren.

Småbarns-moren «Mina» fikk ikke leie leilighet. Ikke før tilbudet kom fra en utleier med samme bakgrunn som henne. Hun mener det er lettere å få jobb enn leilighet for en innvandrer i Norge.

Abid Raja er kultur og likestillings-minister. Han reagerer på det de tre forteller til Klar Tale.

– Jeg blir trist og sint når jeg hører slike historier. Alle skal ha et sted å bo – det er en menneskerett. Diskriminering på bolig-markedet er derfor et stort problem, og det er bra at avisene skriver om folks erfaringer når de skal ut på bolig-markedet, skriver han i en e-post til Klar Tale.

Diskriminering kan gjøre det vanskelig å få leid en bolig i det hele tatt, sier Raja. Noen må betale høyere leiepris. Eller får dårlige vilkår i leiekontrakten enn andre, advarer han.

– Det rammer særlig innvandrere og folk med et utenlandsk navn. Som likestillings-minister synes jeg dette er uakseptabelt.

Det er ikke lov å ta hensyn til ting som bakgrunn, hudfarge, språk eller religion. Det er når en bolig eller et rom skal leies ut. Det står i Husleieloven.

– Lover og regler skal verne mot diskriminering. Men det er dessverre ikke nok for å bekjempe akkurat denne type diskriminering, sier Raja.

Denne typen diskriminering er vanskelig å bevise. Og det er få som sender inn klager, sier han.

– En huseier kan ha mange unnskyldninger for ikke å leie ut til personer med mørk hudfarge eller et utenlandsk-klingende navn.

Likestillings-ministeren ber folk ta klage til Diskriminerings-nemda. Eller be om råd fra Likestillings- og diskriminerings-ombudet. Det er dersom de opplever diskriminering.

– Hvis mange nok klager og viser at de ikke finner seg i å bli dårlig behandlet, så må utleierne skjerpe seg, sier han.

– Hva vil du si til utleiere som kan velge blant mange leietakere?

– Jeg forstår at utleiere ønsker sikre betalere som er til å stole på. Men det er ingen grunn til å tro at personer med utenlandske navn ikke er like gode leietakere som andre. Det er mange gode leietakere. Og jeg oppfordrer alle utleiere til å være åpne og rause. Og gi folk en sjanse til å leie bolig, uavhengig av bakgrunn, sier Raja.

Alle skal kunne bo godt og trygt, uten å oppleve diskriminering. Det har regjeringen skrevet i en handlingsplan. Likestillings- og diskriminerings-ombudet (LDO) forventer at regjeringen skal komme med konkrete tiltak for å sikre dette. Det sier LDO til Klar Tale.

– Hva vil du som ansvarlig statsråd gjøre med problemet?

– Handlingsplanen mot rasisme og diskriminering på grunn av etnisitet og religion har tiltak. De skal motvirke diskriminering på bolig-markedet. Ellers er det kommunal- og moderniserings-ministeren som har ansvar for bolig-politikken. I tillegg trenger vi mer kunnskap om hvem som er mest utsatt for diskriminering på boligområdet, svarer Raja.

Siste utgave

På forsiden nå