Norge

– Jeg fikk igjen bøker med røde streker

Statsminister Erna Solberg er åpen om sin dysleksi. – På skolen fikk jeg igjen bøker fulle med røde streker, forteller hun.

– Jeg lærte tidlig å lese. Men bokstavene stokket seg når jeg skrev, forteller statsminister og dyslektiker Erna Solberg. Fredag var hun på arrangementet «Lese - når bokstavene krøller seg». Det handlet om lese- og skrivevansker, og var på Deichmanske bibliotek i Oslo.

Statsministeren fortalte hvordan hun har levd med dysleksien.

– Det er problemer, men ikke la det stå i veien for det du har lyst til å bli eller det du vil gjøre, sa Solberg.

Statsministeren holder ofte taler, men hun gjør det til tross for dysleksien. Solberg har trent mye.

– Jeg fikk mye rødt i skrivebøkene mine på skolen. Det gjør at du føler deg litt teit. Men mange av disse utfordringene handler om å øve. Knekke kodene for hvordan du kan leve med det, sier Solberg.

Mange barn kan oppleve det. Det betyr at de ikke er dummere enn andre, men de har hjerne som fungerer annerledes enn noen andre.

– Det er mange smarte og intelligente mennesker som har eller har hatt det sånn. Da tenker jeg ikke på meg. Men for eksempel Albert Einstein hadde dysleksi og utfordringer i skolen, sier hun.

Solberg har fått kommentarer på skrivefeilene sine både på sosiale medier og i andre sammenhenger. Hun mener at folk må være litt rause med å tåle skrivefeil.

– Det viktigste er å formidle hva vi vil, meningen vår. Det er ikke alltid vi skriver korrekt norsk, selv om det også er viktig, sier hun.

Statsministeren ønsker at det er et miljø for også å gjøre feil.

– Sannheten er at feilfrie mennesker er ganske kjedelige, sier hun.

Hun oppfordret også elever til å bruke bibliotekene.

– Biblioteker er et sted hvor du kan lære i ditt eget tempo. Og der alle kan oppleve lesegleden, sier hun.

Statsministeren forteller også at regjeringen jobber med en strategi i skolen. Den skal sikre at barn som sliter med lese- og skrivevansker, får god opplæring og hjelpemidlene de trenger.

Solberg tror også at du kommer langt med å fortelle om problemene.

– Åpenhet rundt lese-og skrivevansker er viktig. Det bidrar til å gjøre det ufarlig. Det bidrar til å ta bort opplevelsen av det som er annerledes, sier hun.

Klar Tale skrev torsdag om flere andre som sliter med lese- og skrivevansker.

LES MER HER: En dag for deg med lesevansker

LES MER HER: Erna fikk kritikk for skrivefeil

Siste utgave

På forsiden nå