Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Jeg ønsker å si unnskyld

Geir Selvik Malthe-Sørenssen sier at han lurte spiondømte Arne Treholt og advokat Harald Stabell.

Den tidligere journalisten Geir Selvik Malthe-Sørenssen sa han hadde en kilde. Denne kilden kunne gi viktige opplysninger om saken til Arne Treholt. Treholt ble dømt for spionasje mot Norge på 1980-tallet.

Både Arne Treholt og advokat Harald Stabell trodde det var sant. De jobbet for at saken til Treholt skulle vurderes på nytt. Men kilden var en tidligere kriminell bilselger i Sverige. Han jobbet ikke som agent.

Malthe-Sørenssen innrømmer nå at han lurte de to. Han diktet opp en agent. Han har også skrevet bok om Treholt-saken. Der hevdet han at politiet jukset med viktige beviser i saken.

– Jeg ønsker å si unnskyld til Stabell og Treholt. Jeg er fryktelig lei meg for skaden jeg har påført både dem og saken. Er det en sak jeg har vært opptatt av i livet, så er det Treholt-saken. Jeg var så sliten og langt nede. Jeg gjorde feil, sier Malthe-Sørenssen til avisa Dagbladet.

Det var avisa VG som først avslørte lureriet. De viste til lydopptak som bevis.

– Dette er veldig skuffende. Han har lurt både meg og Arne Treholt trill rundt, sa advokat Stabell til kanalen NRK.

Malthe-Sørenssen har snakket med Dagbladet på et hemmelig sted i utlandet. Han sier at det faktisk fantes en ekte kilde. Men for å beskytte denne, måtte han dikte opp en.

– Jeg har alltid påstått at det har vært en kilde der. Men jeg gjør en håpløs vurdering for å skjerme denne kilden. Jeg ber en tidligere kilde jeg har kjent i mange år om å spille en agent, sier Malthe-Sørenssen.

Politiet i Oslo har sagt at de vet hvor i utlandet Malthe-Sørenssen er. Og at de vil avhøre ham.

LES MER HER: Skal sjekke politiets arbeid

LES MER HER: Sier nei til ny sak for Treholt

LES MER HER: Får lydopptak i Treholt-saken

LES MER HER: Krever erstatning