Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Jeg snakket aldri med helsesøster igjen

Barn får ikke god nok hjelp etter vold, mener Barneombudet. Flere barn deler sine opplevelser i en ny rapport.

– Det er svært alvorlig. Det er et stort hull i helsetjenestene som skal hjelpe barn, mener barneombud Anne Lindboe. Hun snakker om de barna som blir utsatt for vold og overgrep.

I Norge har ingen et spesielt ansvar for disse barna. Rett til hjelp må bli en del av loven, mener Barneombudet.

Tusenvis av barn i Norge opplever vold eller seksuelle overgrep hvert år. Men mange av barna vet ikke nok om hva som ikke er greit.

Det står i rapporten «Hadde vi fått hjelp tidligere, hadde alt vært annerledes». Den legges fram på Oslo Met storbyuniversitet tirsdag.

Politiet skal satse ekstra på å hjelpe barn i 2018. Det sier Riksadvokaten. Politiet bruker for lang tid på å etterforske overgrep mot barn.

– Barn får ikke nok hjelp til å takle opplevelsene sine. Helsetjenestene henger etter i arbeidet mot vold mot barn, sier Lindboe.

Barn og unge forteller om overgrepene og volden. Det gjør de i den nye rapporten.

– Det var jo normalt det livet vi hadde hjemme. Vi trodde det skulle være sånn, sier en av dem.

Det er veldig tilfeldig hvem som har hjulpet dem, sier Lindboe. Flere av barna sier at de sa ifra om volden. Da kunne den personen som var voldelig, bli kontaktet av personen barna hadde sagt ifra til. Det føltes som et nytt svik, sier flere av dem.

– Helsesøster sendte brev til pappa. Han åpnet det da jeg sto der. Han ble sur. Jeg snakket aldri med helsesøster igjen, forteller en.

Én tjeneste bør ha ansvaret. Denne tjenesten må følge opp barn og familier som har opplevd vold i familien, mener ombudet.