Norge

– Jeg startet bråket

Lederen for de kurdiske asylsøkerne på Lier ventemottak startet bråket.

– Jeg startet det. Jeg kastet den første steinen, sier lederen for 35 kurdere. Det skriver avisa Drammens Tidende.

Kurderne bor på Lier ventemottak. De skal sendes ut av Norge. På ventemottaket bor asylsøkere som har fått avslag på asylsøknadene sine. Kurderne vil ha bedre forhold på mottaket.
– Vi liker ikke vold. Men ser ingen andre løsninger. Og blir det ikke bedre, er dette bare en første advarsel på hva som kan skje, sa lederen. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Rundt klokka 18.00 tirsdag fikk politiet høre om trusler om bråk. Truslene kom fra noen av beboerne på mottaket i Lier. De krevde å bli kjørt vekk fra stedet. Og de ville ha et nytt sted å bo før midnatt. Da ble det sendt ut mer politi for å holde vakt. Det skjedde selv om stemningen var ganske rolig.

– Utlendings-direktoratet (UDI) kom klokka 23.00. Det ble planlagt et møte om hva kravene handlet om. Så kom et ark med der de hadde skrevet en trussel. Det stod at det ville bli mer bråk hvis ikke kravene ble innfridd, sier Christine Fossen. Hun er politimester i Søndre Buskerud politidistrikt.

Natt til onsdag skal beboerne på Lier ventemottak ha tent på tre brakker.

LES MER HER: Brann og uro i Lier

Alle beboerne har fått avslag på sine asylsøknader. De klager på mat, boforhold, medisinsk oppfølging og dårlig tilgang til internett.
– Vi føler oss som slaver, sier beboerne. De har tidligere skrevet brev til UDI. De har også hatt tre møter med ledelsen på mottaket i Lier. Men ingenting har skjedd.

Tirsdag ettermiddag møttes ledelsen på mottaket med beboerne. De sa at de ville se nærmere på forholdene.

Ventemottakene skulle bidra til at flere asylsøkere som har fått avslag reiste hjem. En ny rapport viser at de ikke har virket etter planen. Rapporten heter «Avviste asylsøkere og ventemottaks-ordningen». Den er laget ved Norges Teknisk- og Naturvitenskapelige Universitet (NTNU) i Trondheim.

Myndighetene ville motivere asylsøkerne til å reise tilbake til hjemlandet. Det ville de gjøre ved å ha enkle boforhold på ventemottakene. Rapporten sier at de enkle forholdene gjør at tilbudet ikke brukes. I dag bor kun noen få av de avviste asylsøkere på slike mottak.

Mottakene gjør at folk blir minde sosiale. Og mange misbruker rusmidler. Det er også mange konflikter. Rapporten sier at mottakene betyr lite i jobben med de avviste asylsøkerne.

Forskerne mener det er vanskelig å gi gode råd om hva som bør gjøres. De anbefaler at det blir flere samtaler med asylsøkerne om retur.

Siste utgave

På forsiden nå