Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Jeg var alene

Andreas Behring Breivik sier han var alene om bomben i Oslo og skytingen på Utøya. Han ville at samfunnet skulle endre seg. Derfor trengte han en revolusjon.

Det har Breivik fortalt i avhør, sier hans forsvarer Geir Lippestad til NRK. Hans mål var å ramme samfunnet og gjøre at samfunnet endret seg, ifølge Lippestad.

– Og etter hans mening og hans hode må dette skje gjennom en revolusjon, sier advokaten.

Breivik har sagt at det var grusomt at han måtte gjøre disse angrepene. Men i hans hode var det nødvendig, ifølge Lippestad.

Andreas Behring Breivik er siktet for terror. Han har i avhør sagt at han gjorde alt alene, sier politiet. Det skriver nyhetsbyrået NTB.  Breivik innrømmer at han angrep. Men han innrømmer ikke skyld.

LES MER HER: Savner fortsatt unge på Utøya

Så langt er 85 personer funnet døde etter skytingen på Utøya i Buskerud. Sju er  funnet døde etter bomben i Oslo fredag. Samme dag som angrepene skjedde, ble 1.500 sider lagt ut på internett. I manifestet skriver Breivik om hvordan han planla angrepene i ni år. Han var hele tiden urolig for å bli avslørt. Han gjorde mye for å unngå det.

Breivik skriver at det er mange fordeler ved å være alene. Da var det liten risiko for at folk oppdaget hva han drev med.  En person som står alene sender ikke e-post, ringer ikke eller kontakter folk.

LES MER HER: Siktet for terror

Han skriver at aksjonen skulle være en del av hans private krig. Krigen var mot den han påsto var økt islamisering av Norge og Europa.

– For alle som kjenner meg, framstår jeg som en moderat høyreorientert mann. Jeg framstår ikke som en motstands-kriger. Jeg har greid å forbli fokusert og høyst motivert i mer enn ni år nå, skriver han i sitt manifest.

Han skriver også at terror-aksjonene nærmest er å regne som en markedsføring. Slik skulle hans 1.500 sider lange manifest bli kjent over hele verden.

LES MER HER: – Vi skal tilbake til Utøya

Breivik la også ut bilder av seg selv med våpen og i uniform på internett. Han skriver at han kjenner seg som en korsfarer. I flere år har han meditert og tenkt på hvordan han skulle oppføre seg når politiet tok ham. Han tenkte også på rettssaken etterpå. Anders Behring Breivik  skriver også at han tok store menger anabole steroider i ukene før angrepene. Slik skulle han bli fysisk sterkere.

LES MER HER: Minst 84 mennesker drept

Søndag morgen leter politiet fortsatt etter flere savnede i byggene til regjeringen. I alt er 97 personer skadd. 67 mennesker ble skadd på Utøya og 30 i Oslo. Av de skadde i Oslo er ni eller ti personer hardt skadd, ifølge politiet.