Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Jeg vil hjem

Mulla Krekar har vært ulovlig i Norge siden 1991. Nå vil han hjem til Irak.

Mulla Krekar er en irakisk kurder bosatt i Norge. Han kom til Norge som flyktning fra Nord-Irak i 1991.

Krekar heter egentlig Najumuddin Faraj Ahmad. Han har kone og fire barn. Alle i familien hans har fått norsk statsborgerskap. Men Mulla Krekar selv har fått avslag på sin søknad om asyl i Norge.

Årsaken er at han står på verdens-organisasjonen FNs terrorliste. Krekar har vært leder for organisasjonen Ansar al Islam. De skal ha halshugget folk og laget bomber.

LES MER HER: Krekar kobles til halshugginger

Flere norske politikere har prøvd å få Krekar ut av Norge. Men ingen har lykkes. Norske myndigheter får ikke sende ham hjem. Årsaken er at han kan bli drept han sendes hjem til Irak.

Tidligere har Krekar truet Erna Solberg på livet. Hun er leder for partiet Høyre. Da ble Siv Jensen sint. Hun er leder for Fremskrittspartiet (Frp).

LES MER HER: Anmelder Krekar

Nå sier Krekar at han vil hjem likevel. Det skriver TV2 Nyhetene.

Mulla Krekar sier at han vil bli politiker i hjemlandet. Han ønsker å stille til valg i den kurdiske regionen i Nord-Irak i 2013. Det skal være grunnen til at han ønsker å forlate Norge, skriver avisa VG. Men det skjer neppe med en gang.

– Det kan ta et eller to år. Det avhenger helt av når han føler det er trygt i hjemlandet sitt, sier Brynjar Meling til VG. Han er Krekars advokat.

Det var presidentvalg i den selvstyrte kurdiske republikken i 2005 og i 2009. Neste valg er trolig i 2013. Ved forrige valg kjempet 24 politiske grupper om å bli valgt inn. De konkurrerte om de 111 plassene i parlamentet.

Brynjar Meling sa onsdag kveld at Krekar håper å kunne flytte hjem i løpet av 2012. Meling sier han snakker med norske myndigheter om saken. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Jonas Gahr Støre blir glad hvis Krekar reiser. Han er utenriksminister for Arbeiderpartiet (Ap).

– Han kan reise i morgen for vår del, og vi vil ønske det velkommen, sier Støre til TV2.