Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Jula etter brannen

I januar i fjor brant hus på hus ned i Lærdal og Flatanger. Denne jula feirer mange brannofre jul i nye hus.

Det er snart ett år siden flammene herjet mellom husene i Lærdalsøyri, sentrum av Lærdal. Det var kraftig vind, bitende kulde og veldig lite nedbør. Dermed klarte ikke brann-mannskapene å få kontroll over flammene. Til sammen 40 bygninger brant ned. Det skjedde 18. og 19. januar.

– Alle husene som ble skadd, er reparert. Det er fortsatt mange tomme tomter. Men alt er ryddet. Så det ser ikke ut som et brannområde, sier ordfører Jan Geir Solheim til nyhetsbyrået NTB.

Bygda satte inn ekstra folk for å behandle søknader om å få bygge nytt. Slik skulle bygda komme seg videre etter storbrannen. Men det har kostet kommunen mye penger.

– Alle byggesøknader er behandlet. Det er mange hus som bygges. Men foreløpig er det bare tre personer som har flyttet inn i to ferdige hus. Det er mellom åtte og ti hus som er i ferd med å bli gjenreist, forteller Solheim.

Noen hull vil det likevel bli i brannområdet. Tre-fire tomter er lagt ut for salg. Trolig vil enda flere bli solgt, tror ordføreren.

Flammene nådde aldro den eldste delen av Lærdalsøyri under brannen. Der er det flere fredede og vernede bygninger. Likevel gikk ett fredet hus tapt i brannen. Tomta er ikke lenger fredet.

– Men det skal bygges en utvendig kopi av det gamle. Det har han som eier den bestemt. Kommunen har vært med i møter med arkitekt. Både vi og Riksantikvaren er glade for at han vil gjøre det på den måten, sier ordføreren.

Det fredede huset kalles Synneva Eris hus. Det ble bygget i 1840. Da var det to bygninger med et bakeri og en bolig. Det ble fredet allerede i 1923.

I januar brant det også i Flatanger i Nord-Trøndelag. Brannen startet 27. januar. 55 boliger ble totalskadd. På Frøya i Sør-Trøndelag var det også en stor skog- og gressbrann. Men der var det kun en turisthytte som brant ned.

Også i Flatanger gjorde kommunen det den kunne for å få fart på gjenoppbyggingen. De behandlet søknader raskere enn vanlig.

Den første familien er flyttet tilbake til nybygget hus. Det skjedde iforrige uke, så vidt i tide til julefeiringen.

– Det betyr utrolig mye for oss at vi kan være her i jula, og få pakket det meste ut til julekvelden. Det forteller Birgit Fossvik til Namdalsavisa.

– I jula får vi tid til å tenke over hva som egentlig har foregått i 2014, sier ektemannen Åge.

Familien var en de mange som mistet alt de eide i brannen. De var aldri i tvil: Det nye huset skulle reises på samme sted som deres gamle hjem brant opp.

LES MER HER:35 bygninger total-skadd etter brannen i Lærdal

LES OGSÅ:Brannene kan koste 350 millioner