Norge

Kaller budsjettet urettferdig

Flere partier mener forslaget til statsbudsjett er urettferdig. Barn med uføre foreldre taper tusenvis av kroner.

– Her deler de i gjennomsnitt ut millioner til noen av de mest velstående i dette landet. De som straffes for dette, er blant annet uføre folk med barn, sier Marianne Martinsen. Hun snakker om finans for Arbeiderpartiets (Ap).

Onsdag kom regjeringen med sitt forslag til statsbudsjett. Det blir blant annet store kutt i skatten til folk som tjener godt. For å få til det, kuttes det andre steder. Det synes verken Ap eller Sosialistisk Venstreparti (SV) noe om.

LES MER HER: Slik påvirker statsbudsjettet deg

– En urettferdig politikk, sier Snorre Valen i SV.

Funksjons-hemmedes felles-organisasjon (FFO) har regnet på den nye ordningen. De mener at uføre med flere barn kan tape titusenvis av kroner. Årsaken er at en ekstra støtte til de med barn, blir mye mindre. Dette barne-tillegget per barn minsker fra rundt 35.000 kroner til 7.000 kroner.

– Dette er en helt avgjørende ordning for veldig mange. Dette er dramatisk for familier, der den som skaffer familien penger er uføretrygdet, sier Liv Arum til nyhetsbyrået NTB. Hun er generalsekretær i FFO.

LES MER HER: – En kjempefest for de rike

Flere uføre kan også tape på regjeringens nye regler for skatt. De må nå betale vanlig skatt av uføretrygden . Det er samme skatt som for lønn fra arbeid. Noen av de som er på trygd, vil tape på endringene. Andre vil vinne på den.

Arum sier det blir vanskelig for barna i uføre familier å være med på aktiviteter og annet sosialt.

– Bare det å kjøpe en sykkel kan være et ekstremt løft, sier hun.

Organisasjonen Redd Barna mener regjeringen har flere positive enkelttiltak for å hjelpe fattige barn. Men det er ikke nok for å fikse problemet, ifølge Janne Raanes. Hun leder Norges-programmet i organisasjonen.

– Hvis du ikke gjør noe med hvor mye familiene har å leve av, løser du ikke fattigdommen blant barn, sier hun.

Målet må være at familien skal være i stand til klare seg på det de får, sier Raanes.

Arum i FFO håper at regjeringens støttepartier Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF) vil gjøre noe med dette. Regjeringen må forhandle med disse partiene for å få gjennom statsbudsjettet.

KrFs Hans Olav Syversen leder finanskomiteen. Han er enig i at flere endringer sammen kan føre til økt fattigdom. Det gjelder for de som både får endret uføretrygden og får kutt i overgangs-stønaden for enslige. Flere sliter også med at det mangler ting som kan hjelpe dem inn på arbeidsmarkedet. Dessuten foreslås det å fjerne skatteklasse 2 for ektepar. Da har ektepar hvor bare den ene jobber, fått lavere skatt.

Statsminister Erna Solberg er uenig i at budsjettet har en dårlig sosial profil. Hun viser til at budsjettet vil gi mer penger til studier. Det blir også billigere barnehage for dem som tjener minst. Også satsing på rus og psykisk helse vil komme samfunnets svakeste til gode, mener hun.

Solberg mener det må gjøres endringer for å få folk i arbeid.

– Det er viktig at folk ikke sitter fast i et fattigdomsbilde, i stedet for å kunne komme ut i aktivitet og arbeid, sier Solberg til NTB.

Siste utgave

På forsiden nå