Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Kamp bedre enn sex

Norske soldater snakker om hvordan det er å krige. De mener det er bedre å kjempe enn å ha sex.

«Det å være i kamp er verdt de tre månedene uten puling. Det høres kanskje teit ut, men det er bedre enn å knulle», sier soldater til magasinet Alfa. Soldatene jobber for Telemark bataljon.

Soldatene forteller også om hva de tenker om det å måtte drepe noen. Og om at de ønsker å hevne seg når soldater de kjenner, blir drept.

Soldatene i Telemark bataljon jobber i Faryab i Afghanistan. Situasjonen der blir stadig verre. Derfor havner soldatene stadig i kamp. De blir skutt på. Men det virker som om soldatene er fornøyd med det.
– Vi håpet at det skulle bli sånn som det er nå. Vi verver oss ikke til Afghanistan for å redde verden, men for å være med i en skikkelig krig, sier soldatene. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Det norske Forvaret reagerer på det soldatene sier. Per Sverre Opedal er general-major i Forsvaret. Han er ikke enige i disse holdningene til å drepe og ta hevn. Og hvordan soldatene ser på andre menneskers verdi.
– Slike holdninger er vi nødt til å ta grep for å hindre, sier Opedal til avisa VG.

Fredag var det krisemøte i Hærstaben. Mandag møtes sjefene i Telemark bataljon til et krise-møte.

– Jeg har en bekymring for holdningene i min avdeling. Bekymringen er knyttet til rollen som norsk soldat og holdningene til det å ta liv. Dette har jeg behov for å gjøre noe med, sier Lars Lervik til avisa VG. Han er oberst-løytnant.