Norge

– Kampen handler om barna

Norske kvinner kan velge hvilken jobb de vil. Likevel er det kvinner som velger å være mest hjemme med barna. Er vi likestilte i 2011?

Norske kvinner har vunnet kampen om likestilling. Det er fordi de kan velge det de vil. Det gjelder selv om ikke norske kvinner velger de samme yrkene som menn, sier Elin Ørjasæter til Klar Tale. Hun er kommentator i nettavisa E 24. Likestilling er like muligheter og like rettigheter for begge kjønn.

8. mars er den internasjonale kvinnedagen. Det ble bestemt på begynnelsen av 1900-tallet. Hensikten var å kjempe for kvinners rett til å stemme ved valg. Dagen feires med demonstrasjoner og taler. På 1970- og 1980-tallet var dagen spesielt viktig. Da kjempet norske kvinner for rettigheter som er vanlige i dag. For eksempel lik lønn for likt arbeid. Og retten til å ta abort.

Kvinner i Norge har omtrent like mye utdannelse som menn. Nesten like mange kvinner som menn jobber. Det blir stadig flere kvinnelige ledere. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Men kvinner tjener litt mindre penger enn menn. Kvinner og menn velger forskjellige yrker. Og det er kvinnene som tar seg mest av barna. Ørjasæter synes ikke det er så farlig.

– Mange mener at likestilling betyr at kvinner og menn velger likt. Det gjelder regjeringen og Likestillings-ombudet. Jeg mener det er viktigere at pengene fordeles rettferdig i verden. Og det gjelder uansett kjønn, sier hun.

Sigtona Halrynjo er sosiolog og forsker ved Arbeidsforsknings-instituttet (AFI). Hun mener norske kvinner fortsatt må kjempe. Spesielt når det gjelder hvem som tar mest ansvar for barn.

– Mange jenter tenker ikke langt nok fram. Det gjelder når de velger å være mye hjemme med små barn. Det gjelder spesielt hvis en kvinne for eksempel jobber deltid og tjener lite. Og hvis hun bor i en by der hus er dyre. Da er det vanskelig å ta seg av to-tre barn hvis det blir slutt med mannen, sier Halrynjo.

Hun håper kvinner tenker seg om. Det bør de gjøre før de bestemmer seg for å jobbe mindre for å være sammen med barna.

– Det kan bli vanskelig å gjøre det bra på jobb-markedet senere. Da er kvinnene blitt eldre. Og de har ikke utviklet seg i jobben sin på den tiden som har gått. Da klarer de ikke å vinne konkurransen om de gode jobbene. De konkurrerer mot yngre menn som har jobbet hardt hele tiden, sier Halrynjo.

Men Ørjasæter har et råd til unge kvinner som er opptatt av å få en god jobb:

– Finn deg en mann som tjener dårligere enn deg. Og som ikke er så opptatt av karriere. Da er det mer sannsynlig at han vil være mest hjemme med barna, oppfordrer hun.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå