Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kan åpne mer hvis det blir mindre smitte

Til helgen skal myndighetene revurdere korona-tiltakene. Dersom det blir mindre smitte med korona, kan vi åpne litt opp noen steder i landet, sier statsministeren.

Nå skal helse-myndighetene informermere regjeringen om hvordan det står til med korona-viruset her i landet. Til helgen skal de strenge korona-tiltakene som gjelder nå, vurderes på nytt. 

– Vi få innspill fra Folkehelse-instituttet (FHI) og Helse-direktoratet, sier statsminister Erna  Solberg til NTB.

3. januar ba statsministeren nordmenn om vente 14 dager med å ta imot besøk. Hun kalte det et «krafttak» og en «sosial nyttårspause». Det var for å hindre at smitten kommer ut av kontroll. 

Solberg kan ennå ikke si om tiltakene blir forlenget eller ikke.

– Flere ting kan skje. Det kan hende at smitte-tallene jevner seg mer ut og at det ikke kommer nye store utbrudd nye steder. Da kan det hende tiltakene blir mindre strenge enkelte steder i Norge, sånn at ikke alt er nasjonale tiltak, sier hun.

Egentlig skulle tiltakene som kom etter nyttår vare fram til 18. januar. Men så ble Solberg innkalt for å gjøre rede for nedstengingen i Stortinget. Da ble tiltakene utsatt til 19. januar. 

Det er fortsatt områder og byer i Norge med store utbrudd, sier Solberg.

– Noen steder må vi ha stramme tiltak uansett, sier Solberg.

Klokka 15 i dag blir det presse-konferanse om korona. Helse-minister Bent Høie og justis-minister Monica Mæland skal være blant annet være der. 

6. januar hadde vi det høyeste tallet på nye smittede så langt i pandemien. 

Grunnen til at Norge strammet inn i forrige uke, var fordi myndighetene var redde for mer smitte. Mange var samlet over jul og nyttår. Dessuten har vi fått nye og mer smittsomme virus-typer fra Storbritannia og Sør-Afrika. 

Onsdag formiddag kommer en ny ukes-rapport fra FHI. Med det vil vi få bedre oversikt over smitten akkurat nå, sier helse-myndighetene. De siste dagene har smitten vært noe lavere, sammenlignet med uka før. 

Tirsdag ble det registrert 712 nye smittede med korona i Norge. Det var 283 flere enn dagen før. Men det var 227 færre enn tirsdag i forrige uke.

Torsdag kommer også en ny vurdering av riskioen med korona-viruset fra FHI. 

Sålangt er det påvist 24 tilfeller av den britiske og den sørafrikanske virus-varianten i Norge. Direktør Camilla Stoltenberg sa i forrige uke at han ikke tror mutasjonene har fått fotfeste her til lands. 

– Vi tror vi ville ha oppdaget det hvis mutasjonene hadde vært utbredt i Norge. Vi har testet mye i forbindelse med utbrudd. Der har vi ikke sett det, sa hun til NTB lørdag.

En annen ting myndighetene er bekymret for, er at viruset kan komme med folk som reiser til Norge fra utlandet. For eksempel har mange arbeidere vært på juleferie i hjemlandet. Alle som kommer til Norge fra røde land, må ta korona-test for å komme inn i landet. Testen må enten gjøres ved grensen eller i løpet av de første 24 timene i Norge.

Emneord

norge