Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kan bli ekstrem hete i 2070

Om 50 år kan en tredel av verdens folk slite med å overleve. Årsaken er ekstrem hete, mener forskere.

Om vi ikke klarer å kutte klimagass-utslipp, kan 3,5 milliarder mennesker leve i ekstrem hete i fremtiden. Det tyder en ny studie på.

Studien er utført av forskere fra et universitet i Nederland. I 2070 vil mange oppleve en gjennomsnittlig temperatur på over 29 grader. I verste fall kan dette gjelde en tredel av verdens befolkning, ifølge studien.

– Korona-viruset endret verden på en måte som var vanskelig å forutse. Våre funn viser hvordan klima-endringene kan gjøre noe lignende. Det sier forsknings-leder Marten Scheffer i en uttalelse.

Forskerne har brukt tall fra FNs klimapanel. De antar at utslippet av klimagasser vil fortsette å øke. Slik har det vært de siste tiårene. Klima-endringene ventes å bli større. Det skjer i takt med utslippene av klimagasser.

– Dette vil ha en knusende effekt. Det vil også gjøre det vanskeligere for verden å håndtere fremtidige kriser, som nye pandemier. Det sier Scheffer.

Områdene som rammes er i Sør-Amerika, Afrika, India, Sørøst-Asia og Australia. En milliard i India vil ifølge FN rammes. Det vil også over 100 millioner mennesker i Nigeria, Pakistan, Indonesia og Sudan.